Kolínská radnice připravuje rekonstrukci zámku s pivovarem

Vložil
ČTK
23.08.2006 15:30
Kolín

Kolín - Kolínská radnice připravuje rekonstrukci chátrajícího zámku s pivovarem v centru města. O konečné architektonické podobě areálu by se podle místostarosty Jiřího Buřiče mohlo rozhodnout do měsíce, město nyní čeká na vyjádření památkářů. Potom bude hledat možnosti financování. Kromě dotací a vlastních zdrojů se nebrání ani vstupu soukromého investora, řekl dnes Buřič ČTK.

Zpracovaná studie podle něj předpokládá zachování zámku a purkrabství. Pivovarské spilky (kvasírny) se zbourají, o osudu ječných půd se zatím diskutuje. Podle Buřiče je studie kompromisem dosud představených názorů, včetně návrhů sdružení Lapis refugii, které chtělo areál proměnit v kulturní a komunitní centrum.
Radní před časem doporučili zastupitelům uzavřít dlouhodobý pronájem zámku místní společnosti G-Reality. Firma nabídla, že pomůže s opravou památky, a to i finančně.
"Vzhledem k tomu, že se otevřely jiné možnosti, tak teď budeme čekat," dodal Buřič. Město má podle něj šanci na projekt získat peníze nejen z evropských fondů, konkrétní možnosti ale neuvedl. Pokud by se to podařilo, bylo by zbytečné zámek pronajímat. Místostarosta ale nevyloučil, že by mohli využít i připravovanou smlouvu s G-Reality.
Město nyní zpracovává projekt na rekonstrukci zámku a purkrabství a zadalo projekt na opravu infrastruktury. Až bude znát konečné architektonické řešení areálu, rozhodne o způsobu financování. Podle odhadu bude třeba přes 200 milionů korun.
Vznik kolínského zámku se datuje rokem 1437, kdy v těsném sousedství městského opevnění zahájil husitský hejtman a kněz Bedřich ze Strážnice stavbu nevelkého hrádku zvaného Lapis refugii (Kámen útočiště). Stejně jako se střídali majitelé panství, měnila se podoba zámku. Například rytíř František Horský v něm v druhé polovině 19. století vybudoval pivovar. Další razantní přestavba byla důsledkem požáru v roce 1911. Úpravy areálu pokračovaly až do roku 1988, kdy skončil provoz pivovaru.
Městu se podařilo v posledních letech opravit jedno křídlo areálu, do nějž se přestěhovala část radnice.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ach jo!
Kočkatra
27.08.06 02:33
Ach ne!
bida
10.09.06 11:02
Ech !
A.J.K.
10.09.06 05:08
...
ondrejcisler
11.09.06 09:40
rekonstrukce kolínského zámku?!
VíťaK.
11.09.06 10:02
zobrazit všechny komentáře

Související články