Domažlice připravují další etapu oprav historického pivovaru

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
24.02.2016 20:45
Domažlice

Domažlice - Do dvou let by chtěly Domažlice dokončit další etapu rozsáhlé rekonstrukce historického objektu bývalého městského pivovaru. Loni město opravilo první část - pivovarský hvozd. Nyní pracuje na dokumentaci a na žádosti o dotaci na opravy severního křídla. V něm by měla vzniknout ve dvou podlažích knihovna, dále restaurace, výstavní prostory a také samotný pivovar, jehož provoz chce město obnovit. Podle předběžných odhadů by tyto opravy přišly zhruba na 40 milionů korun, část by měla pokrýt dotace, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.

Radnice zpracovává žádost o dotaci z česko-bavorského přeshraničního dotačního programu. Bude se vztahovat zejména na expoziční část pivovaru, kde budou mimo jiné výstavní prostory zaměřené na česko-německou spolupráci. Z celkových nákladů na opravu křídla jsou uznatelné náklady pro dotaci asi 20 milionů korun, město by mohlo dostat až 90%. Zbývající peníze se radnice pokusí získat i v jiných dotačních titulech, počítá ale i s tím, že by je doplatila z vlastních zdrojů.

V opraveném křídle by měla vzniknout například restaurace. Město by se podle Macha chtělo domluvit s učňovskou školou. Domažlice by tak získaly dobrého provozovatele a škola kvalitní prostředí pro praxe studentů.

Kromě česko-německé expozice by měla v pivovaru najít místo také pivovarská expozice či výstava o historii sklářství na Domažlicku. V údolí řeky Bystřice byly dříve sklárny, které byly největším odběratelem městského pivovaru, řekl starosta. Další dvě patra křídla budou patřit knihovně a její vzdělávací funkci. Mach by chtěl, aby se opravené křídlo otevřelo někdy na jaře 2018.

Potom už zbude opravit zhruba za 25 milionů korun přední křídlo, kde bude koncertní sál v podkroví a velký sál pro 200 lidí. Bude ho moci využívat restaurace pro velké svatby a další akce, budou se tam pořádat i konference a podobně. V křídle by také mohla vzniknout pivnice, případně menší obchůdky, plánuje starosta.

Loni v srpnu otevřely Domažlice hvozd, jehož oprava přišla na 26 milionů korun. V pětipatrovém objektu vznikla po obvodu galerie s prosklenými podlahami. Jsou tam zejména veškeré technologie a infrastruktura pro další rozvoj objektu a také nový výtah.

0 komentářů
přidat komentář

Související články