Zeman přislíbil, že pomůže při jednání o výjimce pro Ještěd

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
24.02.2016 20:15
Liberec

Liberec - Prezident Miloš Zeman dnes přislíbil, že pomůže při vyjednávání výjimky pro horský hotel a vysílač Ještěd v Liberci. Bez ní není možné žádat o dotaci z Integrovaného operačního programu (IOP) na jeho rekonstrukci. ČTK to po dnešním jednání s prezidentem na Ještědu řekl hejtman Martin Půta (STAN). Dotaci podle něj nemůže získat stavba, v níž je hotel nebo restaurace.

Ještěd otevřený v roce 1973 je národní kulturní památkou. Hotel a vysílač patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Za unikátní stavbu dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Stavba, kterou vlastní České radiokomunikace, ale nutně potřebuje rekonstrukci. "Kvalifikovaný odhad hovoří o částce přibližně 200 milionů korun," uvedla mluvčí firmy Petra Miterová.

O rekonstrukci Ještědu usiluje spolu s vlastníkem i Spolek 73, do něhož patří Liberecký kraj. "Bez evropských zdrojů si obnovu příliš představit nedokážu," uvedl Půta. Podle něj je v integrovaném operačním programu výzva určená pro obnovu národních kulturních památek, kam Ještěd patří. "Problém je, že pokud je v památce provozována restaurace, hotel, tak to podporovatelné není," řekl hejtman. Zeman dnes podle něj přislíbil, že projedná s ministryni pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO), zda by Ještěd nemohl získat výjimku s ohledem na výjimečnost stavby. "S ohledem na to, že to pan Hubáček stavěl jako vysílač a hotel. Je to charakter té stavby," dodal hejtman.

Pokud by se výjimku podařilo vyjednat, o dotaci by bylo podle Půty dobré žádat v příštím roce. Projekt je nyní ve fázi příprav pro získání stavebního povolení. Na tuto přípravu kraj uvolnil dva miliony korun, další peníze přidá vlastník a nájemce hotelu.

Zeman dnes na Ještědu strávil několik hodin. Nahoru vyjel lanovkou a Ještěd mu ukázal svoji přívětivou i odvrácenou podobu. Chvílemi svítilo slunce, chvílemi sněžilo. "Jak se rozplynuly mraky, nešetřil (Zeman) superlativy. Dokonce říkal, že ze všech návštěv krajů je to nejvíc výjimečné místo, jaké navštívil, díky tomu výhledu," řekl hejtman.

Hotel a vysílač Ještěd lidé v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. České radiokomunikace hotel a vysílač získaly za 85 milionů korun v roce 2000, kdy jej odkoupily v nepříliš dobrém stavu od bývalého vlastníka, který byl v úpadku. Podle mluvčí firmy dalších více než 50 milionů od té doby investovaly do oprav stavby. Částečnou obnovou prošel laminátový plášť, měnila se okna a objekt se napojil na veřejnou kanalizaci. Spolek 73 se postupně snaží obnovovat interiéry. Původní podobu už získaly salónek nebo bar.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zeman přislíbil ...
Jiří Rejnuš
25.02.16 06:00
zobrazit všechny komentáře

Související články