Architektonická soutěž o návrh: NOVÁ RADNICE PRO PRAHU 7

Zdroj
CCEA
Vložil
Tisková zpráva
11.02.2016 14:10


Městská část Praha 7 vyhlašuje mezinárodní architektonickou soutěž o návrh své nové radnice. K tomuto účelu bude rekonstruovat budovu na adrese U Průhonu 38, kde svým občanům s pomocí architektů nabídne co nejkvalitnější prostory pro vyřizování každodenních agend.
Nová radnice pro Prahu 7 přináší pro architekty zásadní novinku – rychlejší a méně náročné první kolo – bude trvat jeden měsíc a na jeho konci se bude odevzdávat pouze jeden panel formátu A2 a portfolio ve formátu A4. Z prvního kola mezinárodní porota vybere 8 postupujících do druhého kola. Předpokládaný termín vyhlášení je 17. 02. 2016.
„Pro městskou část Praha 7 se jedná o historický krok. Naše čtvrť konečně získá radnici odpovídající 21. století. Chceme pro občany otevřenou, efektivní a dobře fungující veřejnou budovu, pro zaměstnance pak důstojné místo ke každodenní práci. Na veřejné budovy mají být soutěže vypisovány a zároveň tím plníme závazek referenda z roku 2013,“ říká starosta Jan Čižinský.
„Od vítězného návrhu očekáváme budovu s moderním výrazem, provozní efektivitu a citlivost ve zpracování detailu vnitřního uspořádání, které splní nároky na kvalitní provoz úřadu jak pro veřejnost, tak pro zaměstnance. Uvědomujeme si náročnost úkolu, neboť se pohybujeme v limitech daných možností rekonstrukce, velikostí a tvarem budovy a omezeným rozpočtem,“ doplňuje radní Pavel Zelenka.

V porotě soutěže zasednou architekti s bohatými zkušenostmi z praxe i soutěžení:
Silvia Brandi (IAAC, MIAS Architecture, Barcelona)
Jörn Aram Bihain (V+, Brusel)
Kamil Mrva (KMA, Kopřivnice a Praha)
Lukáš Kordík (gutgut, Bratislava)
Lukáš Kohl (architekt a developer, Praha)
Magdalena Rochová (Jaroušek Rochová architekti, Praha) — náhradník

Za Prahu 7 se výběru návrhů zúčastní
starosta Jan Čižinský
radní Lenka Burgerová
radní Pavel Zelenka — náhradník

Nová radnice pro Prahu 7 přináší pro architekty zásadní novinku – rychlejší a méně náročné první kolo. Z pohledu organizátora popisuje situaci Igor Kovačević: „Velice si cením rozhodnutí zastupitelů Prahy 7 uspořádat architektonickou soutěž na rekonstrukci veřejné budovy, což je u nás téměř ojedinělá praxe. Pevně věřím, že architekty soutěž zaujme: v prvním kole se představuje koncept fungování domu v minimalistickém formátu – plakátem A2 a portfoliem. Z této koncepční fáze vybere mezinárodní porota 8 autorů, kteří budou návrh rozpracovávat do většího detailu v druhém kole soutěže. Touto redukcí odevzdávaného materiálu reagujeme na volání architektů, aby se do nejistého výsledku v soutěži neinvestovalo zbytečné množství energie.“
Oceněny budou tři nejlepší návrhy. Ceny jsou stanovené na 550 000 Kč pro první místo, 350 000 Kč druhé a 250 000 Kč třetí místo. Skicovné k 5 návrhům, které neobdrží žádnou z cen, je 350 000 Kč celkově.

Vice informací ZDE
Již brzy také ZDE

Vyhlašovatel soutěže o návrh:
Městská část Praha 7
nábř. Kpt. Jaroše 1000/7, 170 00 Praha 7
Zastoupena: Mgr. Janem Čižinským – starostou
T el.: +420 220 144 001

Organizátor soutěže a zpracovatel soutěžních podmínek:
Centre for Central European Architecture
U Půjčovny 4, 110 00 Praha 1
Tel.: 222 222521
E-mail: info@ccea.cz

Proškolený organizátor soutěže:
MArch Ing. arch. YvetteVašourková
E-mail: vasourkova@ccea.cz

Přezkušovatel soutěžních návrhů:
Ing. arch. Karin Grohmannová
T el.: +420 222 222 521

Sekretář soutěže:
Ing. arch. Igor Kovačević, Ph.D.
E-mail: kovacevic@ccea.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články