Z prázdné boskovické školy se stanou byty pro seniory a rodiny

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
11.02.2016 13:10
Brno

zdroj: kduprobrno.cz

Brno - Jihomoravský kraj chce přestavět nevyužívanou oděvní školu v Boskovicích na Blanensku na komunitní dům se zhruba dvacítkou bytů pro seniory a mladé rodiny. Počítá s náklady 44 milionů korun. Podobné projekty kraj plánuje v Kyjově na Hodonínsku a Vyškově, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Roman Celý (KDU-ČSL). Podle něj by práce mohly začít v příštím roce a potrvají zhruba rok.

Prostory v Boskovicích už nemají několik let využití, protože se výuka přesunula do jinam. "Objekty nám zůstaly kvůli tomu, že nejsou děti, nemáme žáky a musí docházet k optimalizaci škol," řekl Celý. Slučování škol za sebou zanechává prázdné budovy, které kraj může jako jejich vlastník prodat. "Objekty jsou vesměs v centru měst. Jejich vedení mají obavy, kdo by se stal budoucím nabyvatelem a jak by objekt využil, aby tam například nenastěhoval nepřizpůsobivé obyvatele. Hledali jsme proto další možnosti využití. Ve všech městech je poptávka po seniorském bydlení," uvedl Celý.
Podle něj má každé město alespoň stovku neuspokojených žádostí seniorů o bydlení. V Boskovicích by původní budova měla sloužit pro potřeby seniorů, kde vznikne několik malometrážních bytů. Další by mohly být ve dvorním pavilonu, který spojovacím traktem navazuje na původní starší budovu. Tam by mohly bydlet mladé rodiny s dětmi.
Přestavbu školských objektů na byty chystá kraj i ve Vyškově a Kyjově. V Kyjově se to týká bývalého internátu zdravotnické školy, kde by kromě bytů pro občany vzniklo i bydlení pro lékaře kyjovské nemocnice. Ve Vyškově by se přestavěla nevyužívaná budova zdravotnické školy, v níž by vedle bydlení mohla být například i kavárna s handicapovanými pracovníky. V obou případech se na přestavbu počítá s náklady v desítkách milionů korun.

zdroj: kduprobrno.cz
0 komentářů
přidat komentář