Návrh regenerace sídliště ve Vimperku zpracovává Ateliér Kročák

Vložil
ČTK
06.02.2016 14:55

Vimperk - Vimperská radnice chce zrege- nerovat sídliště Míru, kde bydlí asi 3500 lidí, což je téměř polovina obyvatel města. Postupně zpracovává plán změn, který konzultuje přímo s obyvateli sídliště. Nejprve musí vyřešit dopravu a parkování. Architekti navrhli jednosměrný průjezd sídlištěm a stavbu tří parkovacích domů. Včerejšího setkání s architektem se zúčastnily desítky místních, řekl ČTK místostarosta Vimperka Jiří Cais (ODS).

Sídliště zabírá plochu 14 hektarů a je zde 1100 bytů. Parkuje zde zhruba 650 automobilů, oficiálně tu je 300 parkovacích míst. "Skrze sídliště vede pouze jedna silnice. Ta je obsypaná parkujícími auty. V některých místech není možné najednou projet v obou směrech. Tento stav není dále únosný," uvedl Cais. "Je to klíčový problém celého sídliště. Pokud se nevyřeší parkování a průjezd, nemá cenu dělat nic dalšího," uvedl architekt Jaromír Kročák, kterého město při projektu regenerace oslovilo.

Radnice i architekt přišli na jednání s občany s prvotním návrhem, aby byl průjezd sídlištěm možný pouze v jednom směru. Řidič by s automobilem okroužil celé sídliště a následně by zpátky vyjížděl směrem do Sušické ulice. "Většina přítomných byla pro. Pochopili, že je to skutečně jediné technické řešení," řekl Cais.

Architekt dále navrhl tři parkovací domy, které by rozšířily počet parkovacích míst až na 850. Jeden dům by měl stát na začátku ulice K rokli, druhý na konci ulice Luční a třetí pod ulicí SNP. Projekt počítá i s řešením dopravy v zimě. Zdejší kopce přináší velké komplikace zejména při velkých námrazách. Auta tudy nemohou projet a stojí v koloně. "Jednou z možností by bylo vyhřívání na části komunikace," vysvětlil Cais.

Výši investice zatím nelze přesně určit. Vimperská radnice s projektem odstartovala v září minulého roku. Úvodním krokem byla anketa pro obyvatele Vimperka, která měla zjistit jejich přání směřující ke zlepšení zdejšího životního komfortu. Z ankety, do které se zapojilo téměř 200 lidí mimo jiné vyplynulo, že se tu lidem nelíbí doprava, parkování a také psí exkrementy. "Teď chceme zpracovat projektovou dokumentaci k systému dopravy. Od toho se bude odvíjet zřízení odpočinkových zón, nových chodníků, bezbariérové přístupy a tak dále," uzavřel Cais.

0 komentářů
přidat komentář