Bazény na Riviéře v Brně dostanou nové nerezové vany

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
03.02.2016 17:15
Brno

Brno - Brněnská městská společnost Starez chystá zásadní opravu všech tří venkovních bazénů v rekreačním areálu Riviéra. Aby na mnoho let dopředu vyřešila neustálý problém s únikem vody z betonových bazénů, nechá do nich vložit nerezovou vanu. Její životnost je 30 let a náklady na údržbu jsou minimální, řekl dnes ČTK ředitel Starezu Martin Mikš. První bazén by se nové vany mohl dočkat už letos. Studie odhaduje celkovou cenu na 150 až 160 milionů korun.

Projekt, který cenu zpřesní, by měl být hotový v březnu. "Existovaly ještě varianty keramických obkladů nebo speciální folie, ale tato opatření mají výrazně kratší životnost a dlouhodobě vyjdou dráž," řekl Mikš.

Prostřední největší bazén by mohl mít nerezovou vložku už po skončení letošní sezony, s pracemi by se mohlo začít v září. "Projekt bude zpracovaný ve třech variantách. V základní nejekonomičtější, jedna bude i s různými atrakcemi a poslední něco mezi," uvedl Mikš. Na letošní rok je na opravy přiděleno 20 milionů korun. "Jeden bazén vyjde zhruba na 50 milionů, proto ještě budeme s vedením města řešit financování, až představenstvo vybere jednu ze tří variant," doplnil Mikš.

Starez zvažoval i zkrácení sezony, případně vynechání jedné sezony. "Ale byla by to škoda. A jelikož půjde o náročné práce a do areálu bude muset vjet těžká technika, není možné usazovat nerezovou vanu za provozu," řekl Mikš.

Nerezové vany vyřeší dlouholetý a stupňující se problém s únikem vody. Loni to bylo až 200 metrů krychlových denně. Provoz se kvůli dopouštění vody prodražil za sezonu až o 800.000 korun. Pro letošní sezonu ještě vedení zvolilo tradiční cestu ochranných nátěrů na kritických místech. "Přálo nám počasí. Kdybychom to dělali až po zimě, byly by škody větší," poznamenal Mikš.

Koupaliště na Riviéře, jehož historie sahá až do 19. století, je jedním z největších přírodních koupališť nejen v Brně, ale i v celé republice. Bazény mají na délku zhruba 400 metrů a denně sem může přijít 7000 lidí. V loňských tropických vedrech mělo koupaliště rekordní návštěvnost.

0 komentářů
přidat komentář

Související články