Univerzita Pardubice se bude podílet na památkářských projektech

Vložil
ČTK
03.02.2016 16:05
Pardubice

Pardubice - Fakulta restaurování Univerzity Pardubice se bude podílet na čtyřech projektech na pomoc českým památkám. Spolu s několika dalšími institucemi na ně získala peníze z programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity ministerstva kultury. Práce se zaměří například na péči o sochařská díla ze sádry nebo na restaurování mozaik ze skla a kamene, uvedla mluvčí univerzity Valerie Wágnerová.

Ve spolupráci s Akademií věd České republiky fakulta řeší projekt s názvem Stopy tvorby - Záchrana dědictví velkých sochařů poloviny 20. století zaměřený na možnosti konzervace a restaurování sádrových objektů. Do roku 2019 se budou restaurátoři zabývat aplikovaným výzkumem, ověřováním technik a postupů na modelových objektech ze sádry, ale i jejich restaurováním.

S Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze fakulta spolupracuje na projektu Restaurování mozaik takzvané české mozaikářské školy ze skla a kamene. Zaměřen je na zmapování specifické umělecké a uměleckořemeslné techniky nástěnné mozaiky i na odzkoušení restaurátorských postupů.

S toutéž školou se budou restaurátoři zabývat také projektem České umění 50. - 80. let 20. století ve veřejném prostoru: evidence, průzkumy a restaurování. Čtvrtý projekt "Brána moudrosti otevřená. Barokní kulturní dědictví klášterů Broumov a Rajhrad: ochrana, restaurování, prezentace" přinese poznatky o dědictví benediktinského řádu na českém území. Fakulta ke spolupráci přizvala Univerzitu Hradec Králové.

Na projekty naplánované na léta 2016 až 2020 získala fakulta restaurování 37 milionů korun. U tří ze čtyř projektů je hlavním řešitelem.

0 komentářů
přidat komentář