Brno poskytne 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi a bezdomovcům

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
02.02.2016 18:40
Brno

Brno - Brno poskytne 50 městských bytů rodinám s dětmi v nouzi. Dvouletý pilotní projekt na pomoc bezdomovcům nebo lidem z azylových domů a ubytoven dnes schválili zastupitelé. Nájem bude město získávat přímo z dávek na bydlení. První rodiny by se do bytů mohly nastěhovat v půli letošního roku, řekl novinářům zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno). Tvrdí, že spolupráce s problematickými skupinami obyvatel se osvědčila v zahraničí. Opozice kritizuje, že se do bytů dostanou lidé s dluhy vůči městu, kteří nebudou mít ani povinnost přijmout práci.

Brno vyčlení byty hlavně v sociálně vyloučených lokalitách v okolí ulice Cejl, o které je menší zájem. V nabídce ale budou i byty v jiných ulicích. Některé město opraví, náklady projektu se pohybují kolem deseti milionů korun. Větší část chce město získat z Evropské unie.

Podle primátorova náměstka zodpovědného za sociální oblast Matěje Hollana (Žít Brno) vytipuje ohrožené rodiny průzkum. Hollan odhaduje, že jich bude zhruba 500. Z nich se pak losováním vybere padesát rodin, které byty dostanou. Ucházet se o ně budou moct i lidé, kteří mají z dřívějška dluh na nájmu vůči městu. To vadí opoziční ODS. "Město takovému dlužníkovi dříve složitě vypovídalo smlouvu, ale nyní ho bude vracet do opraveného bytu a dluhy mu nejspíš odpustí. To je zcela demotivující vůči těm, kteří v minulosti dluhy řešili a splatili," uvedl zastupitel Libor Šťástka.

Podle Freunda město nikomu dluhy odpouštět nebude. "Když má někdo dluh vůči městu, nemůže pět let žádat o městské bydlení. Jenomže i tyto lidi v Brně máme a budou tady nadále na ulicích a ubytovnách. Je potřeba pracovat i s touto skupinou a pomoct jí stabilizovat se a začít dluhy narovnávat," dodal Freund.

Šťástka navrhoval, aby byla do podmínek pro výběr rodin zahrnuta bezdlužnost vůči městu, případně uznání dluhu a splátkový kalendář. Požadoval také zavedení povinnosti, aby alespoň jeden z rodičů byl přijat na veřejně prospěšné práce, které by rodině zajistily příjem z práce. Zastupitelé však jeho návrhy nepodpořili.

Freund doplnil, že se projekt osvědčil v zahraničí. "V USA pracovali s psychiatricky nemocnými lidmi, jako schizofrenici, narkomani a bezdomovci. Ukázalo se, že 90 procent těchto lidí je schopných udržet si bydlení," uvedl Freund. Město po dvou letech projekt vyhodnotí a pokud bude úspěšný, mohlo by poskytnout více bytů.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Centrum
Ja
04.02.16 08:04
Zajímavé
Pavel
04.02.16 01:38
zobrazit všechny komentáře