Archeologové objevili v Ústí svatyni z mladší doby kamenné

Vložil
ČTK
20.08.2006 10:10
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Archeologové na Mírovém náměstí v centru Ústí nad Labem odkryli 6900 až 6200 let starou svatyni z mladší doby kamenné zvanou rondel. "Jde zřejmě o první podobný nález na severu Čech," řekl ČTK archeolog Lukáš Gál z Ústavu archeologické památkové péče v Mostě. Vědci zatím prozkoumali jen část rondelu, což je kruhové prostranství ohraničené příkopem, které sloužilo k náboženským rituálům, slavnostem či výměně zboží.
    Výzkum dosud neodhalil, jak byl rondel velký. Z příkopu kolem něj totiž vědci zmapovali jen několik metrů, na několika místech navíc rondel narušily stavby z pozdější doby. Na místě se ale našly zbytky nástrojů z břidlice a různých druhů pazourku a takzvaná vypíchaná keramika, tedy nádoby zdobené vpichy hrotů různých velikostí.
    "Některé materiály nepocházejí odsud, ale mohou být z Polska nebo z Moravy. Svědčí to o tom, že tu již v mladší době kamenné panoval čilý obchodní ruch," uvedl Gál. Neolitické sídliště podle něj mělo výhodnou polohu na soutoku Labe a Bíliny a zboží se dopravovalo po vodě na člunech vydlabaných z  jednoho kusu kmene.
    Archeologové pod náměstím našli řadu dalších nálezů z mladší, takřka nedávné doby. "Našli jsme přívěšek z konce 19. století, na kterém je nápis z několika druhů abeced. Domníváme se, že souvisí se spolkem Schlaraffia, který recesisticky naplňoval obraz o bájné Zemi nesmyslů," uvedl Gál. Jiným nálezem je dýka Hitlerjugend s nápisem Alles für Deutschland (Vše pro Německo).
    Objevy chtějí archeologové představit na přednášce, která by se měla uskutečnit na přelomu srpna a září. Na podzim by se měla uskutečnit i  výstava nejzajímavějších objevených předmětů.
    Vykopávky v centru Ústí jsou součástí prací na stavbě paláce Zdar. Výzkum začal na počátku července a podle Gála potrvá ještě asi měsíc a půl. Archeologové již na nalezišti pořídili 600 plánů a 5500 fotografií a geodeticky zaměřili 10.000 bodů. Nasbíraná data evidují elektronicky, což urychluje zpracování výsledků výzkumu.
    Délka a rozsah archeologického výzkumu ovšem v Ústí nad Labem vyvolaly velkou diskuzi. Podle zákona totiž archeologické práce hradí investor, tedy firma AZ Sanace. Stavba paláce Zdar bude stát okolo 300 milionů korun, náklady na vykopávky zástupce společnosti Jiří Zavoral odhadl na deset milionů korun. Gál považuje toto číslo za nadsazené a míní, že archeologický výzkum bude stát maximálně 3,5 milionu korun. Ústecký primátor Jan Kubata se obává, aby cena výzkumu neodradila další investory, kteří ve městě chtějí stavět.


> V Ústí začala stavba Paláce Zdar
> Palác Zdar se začne v centru Ústí stavět na přelomu roku
> Rekonstrukce centra Ústí za desítky milionů korun má zpoždění
> Kvůli stížnostem veřejnosti bude na ústeckém náměstí jiná dlažba

> www.palaczdar.cz
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pan Kubata je ...
Pietro
21.08.06 11:30
hmm..
Johanka
21.08.06 03:26
je to trochu uniformní...
Pietro
21.08.06 04:04
je to retro
ěj
26.06.08 04:47
zobrazit všechny komentáře