Brno provede nutné opravy chátrající věznice na Cejlu

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
23.01.2016 23:45
Brno

Brno - Brno chce ještě v zimě nebo na jaře udělat za 5,5 milionu korun nejnutnější opravy chátrající bývalé věznice v Cejlu. Dotknou se děravé střechy, části krovů a vstupu z Bratislavské ulice, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Sanační práce schvaluje i Národní památkový ústav (NPÚ), který požaduje, aby byla věznice vyhlášena kulturní památkou. Podle města, které v ní chce vytvořit Kreativní centrum, by to mohlo práce na záchraně budovy a vzniku centra značně zkomplikovat a prodražit.

O bývalé věznici se už několik dní hodně diskutuje. NPÚ podal podnět na ministerstvo kultury na vyhlášení památky, proti čemu se ale město ohradilo. Primátor Petr Vokřál (ANO) se proto dnes spolu s Hollanem setkal s ředitelem brněnské pobočky památkového ústavu Zdeňkem Váchou, aby si celou věc vyjasnili. "Vzájemně jsme se přesvědčili o tom, že máme zájem objekt zachránit tak, abychom to byli schopní ufinancovat a realizovat," uvedl Vokřál. Doplnil, že zástupci města Váchovi vysvětlili jejich plán objekt postupně opravovat, aby dál nechátral.

Vácha souhlasil s nutnými kroky, které povedou k záchraně chátrajících částí budov. "Zároveň je potřebné zdůraznit, že nepovažujeme plánované využití za jakkoli konflitkní," uvedl Vácha.

Potvrdil, že jeho úřad nadále trvá na tom, aby bylo místo prohlášené kulturní památkou. "Komplex má památkovou hodnotu a je historicky spojen s dějinami," uvedl Vácha. Vokřál řekl, že rozhodnutí ministerstva, zda objekt za památku prohlásí, či nikoli, jde mimo město. "Měli jsme však obavu, že když to bude památka, zvýší se náklady na rekonstrukci. S ředitelem Váchou jsme se dohodli, že budeme postupovat tak, abychom našli nejcitlivější a nejreálnější způsob rekonstrukce, který bude z hlediska financování v našich silách," dodal Vokřál.

Podle Hollana by mohlo ministerstvo rozhodnout za pár měsíců. Do té doby se udělají nejnutnější práce a dvouměsíční stavebně historický průzkum. "Jsem rád, že jsme se shodli s památkovým ústavem na využití budovy pro kreativní a kulturní průmysl. Nyní bude nutné stihnout podat žádost o evropské peníze, bez nich to nebude možné," řekl Hollan. Podle něj se strany budou snažit dohodnout tak, aby práce nebyly proti objektu, ale aby se nestalo, že na opravy nebudou po případném vyhlášení památkou peníze.

Věznice vznikla v 70. letech 18. století. Svému účelu začala sloužit v roce 1784. Ve věznici byl držen básník Petr Bezruč, v roce 1953 tam zemřel Oskar Judex, brněnský starosta z doby okupace. Věznice přestala svému účelu sloužit v roce 1956, kdy ji nahradila nová věznice v Bohunicích.

0 komentářů
přidat komentář

Související články