Začala oprava Labské přehrady, pro turisty bude nepřístupná

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
18.08.2006 19:50
Brno

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Státní podnik Povodí Labe v  těchto dnech začal s opravou hráze Labské přehrady pod Špindlerovým Mlýnem v  Krkonoších. Kvůli opravě, která si vyžádá 12 milionů korun, bude průchod přes hráz pro turisty od 21. srpna do 19. listopadu uzavřen. ČTK o tom dnes informovala stavební společnost SaM silnice a mosty, která opravu provádí.

    Dělníci na 147 metrů dlouhé hrázi udělají nové odvodnění včetně vyhřívání odvodňovacího žlabu a na silnici na hrázi položí nový asfalt. "Dojde také k sanaci zábradlí, říms, spodní stavby přelivu a podhledu přelivu. Na korunu a těleso hráze osadíme nové veřejné osvětlení," řekl ředitel stavební firmy Dušan Drahoš.
    Rekonstrukce hráze potrvá postupně do poloviny příštího roku, kdy se s jejím uzavřením pro pěší ještě počítá od 1. května do 30. června 2007. Nejbližší místo pro přechod Labe nad hrází přehrady bude po mostu u sjezdovky Hromovka a pod hrází bude možné použít starou cestu.
    Oprava hráze byla plánovaná a nemá souvislost s povodní, která Krkonoše zasáhla 7. srpna. Nejkritičtější situace byla právě na Labské přehradě, která se zcela zaplnila a voda z ní přetékala přepadem. Průtok na přehradě dosáhl hodnot stoleté vody. Nyní je stav vody v přehradě normální. Labská přehrada byla vybudována v roce 1916. Generální opravou prošla v letech 1966 až 1986.
0 komentářů
přidat komentář