Rodinný dům s „terasovitým“ interiérem a výhledem na jezero

Vložil
Tisková zpráva
20.01.2016 14:00
Schüco CZ s.r.o.

Pokrokový rodinný dům s přístavbou a výhledem na meklenburské jezero Plauer See byl postaven na principech domu ve svahu. Rezidenční projekt kloubí požadavek transparentnosti a trvalé udržitelnosti. Díky architektonickému konceptu s okenními a fasádními systémy Schüco a promyšleným vytápěním i větráním působivě demonstruje komfort a efektivitu bydlení. 



Na rozdíl od obvyklých vícepodlažních staveb je zde každá dílčí užitná zóna přístupná pouze po schodech. Zasazení domu do prudkého svahu nenabízí souvislou rovinu, namísto toho jsou prostory rozděleny do zón na několika úrovních, což ve spojení s rozdílnými výškami místností vytváří členitost a terasovitou atmosféru bydlení.    

Individualizovaný plán
Rodinný dům v Meklenbursku – Předním Pomořansku rozhodně nelze řadit mezi typizované stavby. Naopak, tento projekt vyžadoval individuální a inovativní přístup k plánování, a to i s ohledem na přísná omezení plynoucí z plánu rozvoje. Berlínský architekt Roland Wolff vyřešil zadání vysoce moderní stavbou, která jednak zahrnuje otevřené, transparentní prostory, zároveň po celý rok poskytuje útulné vnitřní klima s minimální spotřebou energie.

Pro návrh bylo rozhodující přání klienta objekt maximálně otevřít směrem k jezeru a naopak uzavřít a zajistit diskrétnost v oblasti pozemní komunikace. Výsledkem je stavba, která se sice z ulice jeví jako jednopodlažní, umístění ve svahu však umožnilo realizovat dvě podlaží, ta jsou patrná z druhé strany od jezera. Zdvojení prostoru obou horních stavebních celků vytvořilo hned na první pohled vstřícné užitné prostory pro bydlení a práci. Oddělné stavební části elegantně propojuje otevřená dvoupodlažní obytná hala, která skrze transparentní fasádu se štíhlými profily přináší nerušený pohled na jezero. Prosklenou stěnu navíc shora doplňuje světlík, kterým do centrální haly domu vstupuje ještě více denního světla.

Vápenopískové zdivo, spousta skla a filigránové profily z hliníku
Budova sestává z objemných vápenopískových cihel. Přičemž obvodové zdivo je dvouplášťové, skládá se z vápenopískových cihel a vnitřní izolace jádra. Na pevný základ vnějšího pláště byla dále nanesena jemnozrnná vápenocementová omítka. Spodní podlaží je opatřeno zavěšenou fasádou s pláštěm z přírodního kamene. Přírodní obklad v odstínu „impala anthracite granite“ harmonicky ladí s hliníkovými okenními profily Schüco (odstín PowColor Metallic 04).

Všechny místnosti jsou vybaveny podlahovým topným systémem, ohřev zajišťuje tepelné čerpadlo využívající geotermickou energii. Pro tyto účely byly provedeny dva hloubkové vrty. Množství elektrického proudu potřebného na provoz tepelného čerpadla a dalších spotřebičů v domě je přibližně 2000 kWh za rok. Za stejnou dobu lze prostřednictvím fotovoltaického systému, optimálně ukotveného na ploché střeše domu, vyrobit přibližně 7500 kWh energie, tedy téměř čtyřnásobek spotřeby.

Široké spektrum průhledných systémů
Vyjma topného zařízení a fotovoltaiky hraje v celkové energetické bilanci budovy významnou roli použitý fasádní systém. Spolu s přáním klienta mít co možná největší stupeň prosklení musel být splněn také požadavek na použití udržitelných technologií, které podpoří stanovené energetické cíle projektu. Vybrán byl vysoce tepelně izolovaný fasádní systém Schüco FW 50+.HI, zde použitý jako fasáda se strukturálním zasklením včetně celoskleněných rohů.

Transparentní charakter fasády s extrémně úzkými profily byl zachován také v prvním patře. Z části rohové okenní jednotky byly realizovány z tepelně izolovaného systému Schüco AWS 70 WF.HI. U takovéto okenní fasády v designu blokových oken vzniká u otvíravých prvků minimální pohledová šířka pouhých 27 mm. Rovněž rohové provedení je elegantní a celoprosklené. Ve spodní části obývací haly s výstupem na terasu a výhledem na jezero byly instalovány skládací dveře z profilů Schüco ASS 70 FD.HI.  Kuchyňský prostor tak lze zcela otevřít a propojit s venkovní terasou.

Komfort, samočištění a zastínění
Všechny zmíněné okenní a fasádní jednotky jsou vybaveny samočistícím sklem a splňují požadavek bezpečnosti ve třídě RC 2. Použita byla bezpečnostní výplň z vrstveného izolačního skla VSG. Vstupní dveře s celistvou výplní a skrytými panty jsou vybaveny biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů Schüco Fingerprint. Venkovní žaluzie, nainstalované na jižní straně, přispívají k příjemnému klimatu v domě v letních měsících. Stínicí a ventilační koncept doplňuje příčné větrání skrze automaticky řízená ven výklopná okna a střešní okna. Zvolená kombinace opatření vede k optimální sluneční ochraně a dostatečné přirozené ventilaci v létě, objekt se bez problému obejde bez klimatizace.


Detaily projektu:
Objekt: Privátní dům u jezera Plauer See
Architekt: wolff:architekten, Berlin, Roland Wolff
Zpracovatel kovových konstrukcí: H.O. Schlüter GmbH, Lübz, Německo

Použité systémy Schüco:
Fasáda se strukturálním zasklením a celoskleněným provedením rohů ze systému Schüco FW 50+.HI
Okna ze systému AWS 70 WF.HI s celoskleněnými rohy
Vstupní dveře s biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů Schüco Fingerprint
Automaticky řízená ven výklopná okna (ze systému Schüco AWS 102) a střešní okna (ze systému Schüco AWS 57 RO), zajišťující příčnou ventilaci v letních měsících
Systém pro skládací dveře Schüco ASS 70 FD.HI
Hliníkové profily s kvalitní metalickou úpravou povrchu v provedení Schüco PowColor Metallic 04
Okenní a fasádní jednotky se samočisticím sklem, ve třídě bezpečnosti RC 2
Rozsáhlá fotovoltaická instalace na střeše rodinného domu a garáže

Pro více informací o systémech Schüco navštivte www.schueco.cz.




0 komentářů
přidat komentář

Související články