Veletržní palác představí práce studentů UMPRUM i koncepci školy

Vložil
ČTK
19.01.2016 20:40
Praha

Praha - Ve Veletržním paláci začne dnes večer výstava, která představí výběr prací studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové vzniklých v uplynulém akademickém roce. Zároveň bude reprezentativním zakončením oslav 130 let od založení školy, které připadly na minulý rok. Výstava nazvaná UMPRUM 2015 - UMPRUM attack! potrvá do 13. března.

Expozici tvoří vybrané práce ze všech 23 ateliérů i výstupy studijního programu v anglickém jazyce Visual Arts. Kromě samotných exponátů se výstava pokouší prostřednictvím komentářů přinést i kritický pohled na problematiku uměleckého školství či samotné instituce.

UMPRUM ATTACK! by rád vytvořil kritickou platformu, která by pomohla přinést škole zpětnou vazbu, a veřejnosti zároveň tuto instituci představila jako prostředí tvořivého chaosu, otevřených experimentů, profesionální disciplíny, hrdé tradice i nutkání vymezit se proti ní, říká vedení školy.

"Studenti byli vybráni podle klíče tu většího, tu menšího ataku (rozuměno pozitivně, ale vyhraněně) směrem k oboru, médiu či konvenci a současnému světu vůbec," popisuje koncepci výstavy jedna z jejích kurátorů Iva Knobloch. Škola také oslovila okruh kriticky a pozitivně vyhraněných osobností, často se zahraniční zkušeností, které se zamýšlejí nad stávajícím systémem výuky a situací absolventů. Vlastimila Havlíka, Pavla Hniličky, Michala Kuzemenského, Aleše Najbrta, Sylvy Petrové, Tomáše Pospiszyla, Evžena Šimery či Alana Záruby se ptala, zda UMPRUM nehrozí nebezpečí černé skříňky, uzavřené před světem 21. století s jeho hektickými sociálními a technologickými změnami.

"Při promýšlení instalace i katalogu byla v našem podvědomí výstava This is Tomorrow, která v roce 1956 v Londýně ukázala nový pohled na kreativní činnosti a jejich smysl," vysvětluje Iva Knobloch. Výstava nebyla koncipována jako přehlídka jednotlivých děl, ale jako kolektivní, multidisciplinární tvorba prostředí.

0 komentářů
přidat komentář