Vláda dá na oslavy 700. výročí narození Karla IV. 71,5 milionu

Vložil
ČTK
18.01.2016 21:15
Praha

Praha - Vláda podpoří letošní Národní oslavy 700. výročí narození císaře Karla IV. 71,5 miliony korun. Kabinet se na tom dohodl na dnešním jednání. Do oslav se zapojí české kulturní, akademické i vědecké instituce, mezi nejvýznamnější akce bude patřit mezinárodní výstava, kterou za českou stranu připravuje Národní galerie v Praze. Peníze na ni ale vláda schválila již dříve, z veřejných rozpočtů na ni půjde 26 milionů korun a dalších přibližně sedm milionů poskytnou sponzoři, řekl ČTK ředitel NG Jiří Fajt.

Mezinárodní projekt česko-bavorské zemské výstavy se připravuje již několik let. V centru pozornosti bude stát Karel IV. a jeho doba, zároveň by ale také měl být ukázán následný vývoj v Čechách a v Bavorsku až do současnosti. Výstavu doplní nové publikace a dílčí výstavy a program v českých regionech. Po pražské premiéře se výstava uskuteční i v Norimberku.

NG se bude podílet ale také na některých dalších projektech s oslavami spojených, řekla ČTK mluvčí MK Simona Cigánková. Z celkové dnes schválené částky připadne 50 milionů na příspěvkové organizace ministerstva kultury. Podělí se o ně také například Národní muzeum, Česká filharmonie a Národní památkový ústav, který již připravuje program mimo jiné na hradech Karlštejn, Točník, Veveří a Krakovec.

Dvacet milionů připadne na příspěvkové organizace ministerstva pro místní rozvoj a zbytek si rozdělí organizace spadající pod ministerstvo zahraničních věcí.

"Velmi vítám, že se vláda staví k tomuto výročí s takovou mírou odpovědnosti, je to jednou za 700 let, kdy si připomínáme osobnost, kterou i většina národa vyhodnotila jako největší osobnost našich dějin. I po sedmi staletích zde máme mnoho z odkazu Karla IV.," řekl ČTK po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Původně se hovořilo o tom, že by oslavy mohly stát až čtvrt miliardy, Herman dnes navrhoval sedmdesátimilionový rozpočet. "Původní odhad nevyšel z ministerstva kultury, ale z dílny národní komise pro karlovské oslavy, která byla koordinována vedením Poslanecké sněmovny. Tam byly i prostředky, které se netýkaly rozpočtu, vláda může rozhodovat jen o rozpočtu státu," vysvětlil Herman.

Národní technické muzeum chystá výstavu Vita Caroli, týkající se stavitelství gotické doby. Výročí budou připomínat i památky spjaté s dobou Karla IV. Pražský hrad výjimečně samostatně vystaví českou královskou korunu. UNESCO zařadilo výročí narození Karla IV. na seznam významných světových výročí let 2016 a 2017. Role ministerstva pro místní rozvoj bude spočívat hlavně v propagaci a marketingu, o který se bude podle Hermana starat především příspěvková organizace CzechTourism.

0 komentářů
přidat komentář