Jihomoravští radní podporují vyhlášení věznice na Cejlu památkou

Vložil
ČTK
13.01.2016 21:00
Brno

Brno - Radní Jihomoravského kraje podporují podnět Národního památkového ústavu a Konfederace politických vězňů na vyhlášení bývalé věznice v Brně na Cejlu kulturní památkou. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) se tím uctí památka všech vězněných a popravených obětí totalitních režimů. Vlastník nemovitosti město Brno s vyhlášením památky nesouhlasí. Chce totiž ve věznici vytvořit Kreativní centrum. Podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) by to celou situaci zkomplikovalo.

Radní kraje se shodli jednohlasně. "Jasně se stavíme za památkáře v aktuálně rozběhnutém sporu o to, zda věznice má, nebo nemá mít statut kulturní památky," uvedl Hašek. Národní památkový ústav podal na ministerstvo kultury návrh na zapsání objektu mezi památky v posledních dnech.

Vokřál považuje záležitost za nešťastnou. "Město vyvíjelo několik let snahu, aby se připravila komplexní rekonstrukce objektu při zachování veškeré piety, která je s místem spojená. Chtěli jsme ten objekt oživit, aby se tam mohl přijít každý občan podívat. Pokud by došlo ke zpamátnění, bude obtížné tento účel realizovat," uvedl Vokřál.

Podle něj jsou problémem peníze a čas. "My teď budeme čekat, jak to dopadne. Zastaví se tím přípravná práce a hrozí, že se nám nepodaří včas získat peníze. Druhá věc je, že rekonstrukce památkově chráněných budov bývá nákladnější než rekonstrukce normálních objektů," zdůraznil Vokřál. Budova je přitom podle něj ve špatném stavu. "Krovy jsou v dezolátním stavu, do budovy zatéká a je zdevastovaná. Na některých místech hrozí zřícení střechy. Bojím se, že by vyhlášení kulturní památkou vedlo k dalšímu poškozování budovy a k její totální destrukci," řekl Vokřál.

Podle jeho náměstka zodpovědného za kulturu Matěje Hollana (Žít Brno) bude město usilovat o to, aby objekt za památku prohlášen nebyl. "Máme zmapovanou situaci v zahraničí a víme, že oživlá káznice pomůže nejen kreativnímu průmyslu, ale i kultuře. Oživí také lokalitu Bronxu a vznikne tam nízkoprahová nabídka volnočasových a vzdělávacích aktivit. V rámci zlepšování kvality života v této lokalitě jde o jednu ze zásadních věcí," uvedl Hollan. Cejl je totiž často označovaný za vyloučenou lokalitu. Podle Hollana však nebude možné projekt realizovat bez dotace. "Taková památka, do které nebude nikdo investovat a bude kvůli svému stavu trvale nepřístupná, je k ničemu," dodal Hollan.

Podle Haškova náměstka Romana Celého (KDU-ČSL) nejde kraji o to zabránit rekonstrukci. "Pouze máme daleko větší jistotu, že bude objekt hlídaný z pozice Národního památkového ústavu jako pietní místo. Nemůže přijít, jak jsme si ověřovali, k nějakému omezení přílivu prostředků. Spíš naopak, podtrhne se význam tohoto pietního místa," dodal Celý.

Věznice vznikla v 70. letech 18. století. Svému účelu začala sloužit v roce 1784. Ve věznici byl například držen básník Petr Bezruč, v roce 1953 tam zemřel Oskar Judex, brněnský starosta z doby okupace. Věznice přestala svému účelu sloužit v roce 1956, kdy ji nahradila nová věznice v Bohunicích.

0 komentářů
přidat komentář

Související články