Před 315 lety se narodil stavitel Lurago, působící i v Čechách

Vložil
ČTK
08.01.2016 09:55
Anselmo Martino Lurago

kostel sv. Klimenta v areálu Klementina
Como/Praha - Italský architekt a stavitel působící v Čechách, Anselmo Martino Lurago, narozený 9. ledna 1701, přispěl české barokní architektuře osobitým typem kostela s vyváženým a prokomponovaným průčelím. Hojně pracoval pro šlechtické rody i pro církevní řády augustiniány, benediktiny i jezuity, a patřil k nejvýznamnějším architektům a stavitelům poloviny 18. století.

Lurago pocházel z rozvětveného uměleckého rodu Luragů a je předním představitelem generace přechodu mezi vrcholným a pozdním barokem. Zejména v interiérech dospěl až k rokokovému výrazu. Je autorem zvonice chrámu svatého Mikuláše na Malostranském náměstí, kterou vytvořil v letech 1755 -1756, kdy byl rektorem vlašské kongregace v Praze, a dovršil tak dílo svého tchána Kyliána Ignáce Dienzenhofera a jeho otce. Podílel se také na výstavbě areálu Strahovského kláštera.
Zprvu pracoval pod vedením Dientzenhofera, poté již tvořil samostatně, z šlechtických rodů zejména pro Černíny, Dietrichsteiny, Kounice či Šliky. Roku 1752 byl Lurago jmenován královským dvorským stavitelem v Praze, od roku 1753 vedl přestavbu Pražského hradu. Je také autorem kostela svatého Klimenta v areálu Klementina. Zemřel 29. listopadu 1765 v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články