Liberecký kraj vyhlásil novou soutěž o Památku roku 2015

Vložil
ČTK
08.01.2016 00:45
Liberec

Liberec - Liberecký kraj vyhlásil novou soutěž o Památku roku 2015. Cílem projektu je ocenit nejlepší realizaci obnovy nemovité kulturní památky na území kraje. Má ale také poukázat na ojedinělé stavby v regionu, příkladné vlastníky a památky tak více zviditelnit, řekla dnes ČTK hejtmanova náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj). Veřejnost má možnost nominovat konkrétní stavby do soutěže do 30. dubna.

Podmínkou účasti v soutěži je podle Maierové dokončení obnovy památky nebo aspoň její etapy v roce 2015. Zároveň musí být dodržen minimální vlastní podíl vlastníka na realizované obnově ve výši 50.000 korun. Zájemci mohou hlásit jednotlivé památky do soutěže e-mailem, a to prostřednictvím formuláře, který je s podrobnými pravidly k dispozici na internetových stránkách.
"Vítězná památka bude opatřena trvalou pamětní deskou a jejího vlastníka čeká finanční odměna ve výši 50.000 Kč," doplnila mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.
O nejlepší památce rozhodne odborná porota, ve které zasednou odborníci na památkovou péči. Hodnotit budou kvalitu projektu obnovy, jeho citlivost k památce a provedení prací. "Zaměří se na kvalitu stavebních prací, šetrnost postupu obnovy nebo provedení odborných prací jako restaurátorství, archeologie či výtvarných prací. V rámci hodnocení bude zohledněna i záchrana památky z havarijního stavu, který nezpůsobil vlastník dlouhodobým nezájmem," dodala Daníčková.
Soutěž o Památku roku 2015 není jedinou soutěží, kterou kraj vyhlašuje. Dlouholetou tradici má soutěž o Vesnici roku, Stavbu roku nebo Výrobek roku Libereckého kraje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články