Hostivařský hřbitov v Praze se rozšíří podle návrhu architektů

Vložil
ČTK
02.01.2016 17:50
Praha

Praha - Kapacita hostivařského hřbitova v Praze je nedostatečná, je třeba ji rozšířit. Podobu nové části hřbitova určí mezinárodní architektonická soutěž, kterou organizují pražské hřbitovy a Institut plánování a rozvoje (IPR). Soutěž budí zájem architektů po celém světě. Ozvali se zájemci z Itálie, Španělska, ale třeba i z Indie. ČTK to řekl ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený. Výsledky by měly být známy na začátku letošního roku.

Architekti mají navrhnout rozšíření hřbitova za jeho hranice a najít vhodné řešení hlavního vstupu včetně prostoru v ulici K Jezeru. Dílčím úkolem pro soutěžící bude návrh na propojení starého hřbitova s novou částí. "Soutěžící týmy budou mít za úkol přijít s řešením, které efektivně a citlivě využije vymezený pozemek a zohlední již vyprojektované hřbitovní zázemí," uvedl ředitel IPR Petr Hlaváček.

Jedinou podmínkou architektonické soutěže je požadavek, podle kterého budou na hřbitově ukládány pouze zpopelněné lidské ostatky, nebudou na něm klasické kosterní hroby. Soutěžící přitom sami určí, jaký způsob uložení popela považují za vhodný. Lze uvažovat o urnových hrobech, kolumbáriu, urnovém háji a rozptylové nebo vsypové loučce.

Architektonická soutěž na rozšíření hřbitova je podle odborníků v pražském kontextu výjimečná. Vítězné návrhy by mohly navázat na přerušenou tradici funerální architektury, které se v českém prostředí v minulosti věnovaly výjimečné osobnosti.

0 komentářů
přidat komentář

Související články