Výstavní prostory Adam Gallery převezme od ledna Fait Gallery

Vložil
Tisková zpráva
31.12.2015 00:15
Brno - Po deseti letech opouští Adam Gallery (AG) prostory bývalé strojírny a předává štafetu dalšímu brněnskému investorovi a milovníku umění - Igoru Faitovi. AG, která prezentovala především současnou českou a světovou malbu, hodlá do budoucna prohloubit spolupráci s mladými umělci, rozšiřovat svou sbírku moderního umění a zviditelňovat české talenty v zahraničních galeriích.


"V pondělí 21. 12. 2015 jsme podepsali dohodu, podle níž od ledna převezme naše výstavní prostory Fait Gallery. Za deset let působení jsme umožnili špičkovým českým i zahraničním umělcům představit se široké veřejnosti a zároveň návštěvníky galerie seznámili s různorodými formami a polohami umění, podařilo se nám připravit více jak 72 výstavních projektů se 130 umělci," říká ředitelka AG Petra Lekešová.

Kolekce AG, která vychází ze soukromé sbírky sběratele Richarda Adama a nemá na české výtvarné scéně obdoby, bude mít své místo v Brně. Její obsah by se měl dle slov ředitelky AG nadále rozšiřovat a prezentovat v rámci uměleckých a výstavních projektů v ČR a zahraničí. Obsahuje přes 1200 děl od abstraktních maleb přes postmoderní, konceptuální i postkonceptuální díla, imaginativní proudy až po "street" techniky. Díla za sbírky byla představena v rámci výstavy Akné v roce 2006 v pražském  Rudolfinu,  Domě umění na výstavě "České malby 90. let 20. století" v roce 2011 v Brně, či v Národní galerii v rámci výstavy "Mezi první a druhou moderností 1985-2012".

V prostorách bývalé továrny se představil hned několikrát Jiří Černický, jeden z klíčových autorů umělecké generace 90. let 20. století a šíří svého záběru jeden z nejvýznamnějších tvůrců současnosti vůbec. Lidé měli příležitost se seznámit s jeho dílem, v němž se už od 80. let střídá tvorba malířská a kreslířská, vytváření uměleckých artefaktů a objektů, akční umění s přesahy do fotografie, literatury, ale třeba i herectví. "Díla Jiřího Černického jsou s galerií nerozlučně spjata. Je příznačné, že jeho aktuální výstava Dolby malba, působení AG v těchto prostorách velmi důstojně ukončí," podotýká umělecký ředitel galerie Richard Adam, který bude nadále uměleckým ředitelem galerie.

AG v minulých letech dávala prostor i mladým umělcům, kteří na scénu teprve nastupují, naposledy při výstavě "Černý koně" se předvedlo 24 studentů z Akademie výtvarného umění, Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Vysokého učení technického - Fakulty výtvarného umění. Tato výstava byla klíčová pro rozhodnutí návratu ke sběratelské činnosti, podpory mladých umělců a opuštění provozování galerie.

Galerie byl dlouhodobě partnerem a členem řady kulturních akcí jakou jsou například Brněnská muzejní noc, Týden výtvarné kultury, Noc literatury, Týden města či Festival moderního tance - Tanec Praha a KoresponDance. Spolupracovala v charitativních partnerských projektech s Nadací Terezy Maxové, Ligou vozíčkářů, Nadací Emil, Modrý hroch, Nadací partnerství atd.

Adam Gallery držela i silnou pozici ve vzdělávacích a animačních programech pro všechny úrovně škol. Ročně navštívily lektorské programy desítky škol a pedagogů a také rodičů s dětmi v rámci výtvarných dětských ateliérů. Za zmínku jistě stojí dlouhodobý projekt spolupráce galerie se  ZUŠ "V galerii nezvoní."
0 komentářů
přidat komentář

Související články