Policie kvůli Libušínu obvinila muže, který opravoval komín

Vložil
ČTK
30.12.2015 18:20
Praha

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Policie obvinila padesátiletého muže z Karvinska kvůli loňskému požáru chaty Libušín na Pustevnách. Údajně zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles této kulturní památky. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Chata Libušín sloužící jako restaurace shořela v noci z 2. na 3. března loňského roku. "Vyšetřováním policisté vyloučili úmyslné založení požáru a dále i skutečnost, že by za vznik požáru mohla závada na elektroinstalaci. Místem vzniku požáru určili kriminalisté těleso komína," uvedl Malcharczik.

Dodal, že na opravě komínových těles na chatě se v roce 2007 podílel i obviněný muž z Karvinska. "Jelikož byl odpovědný za provedení těchto prací, policejní komisař jej v uplynulých dnech obvinil z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti," dodal Malcharczik. Škoda podle něj dosud nebyla vyčíslena, zatím je odhadována na více než 50 milionů korun.

Chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm už vypsalo soutěž na firmu, která by měla vyhořelý Libušín znovu postavit. Obnova by měla stát přes 80 milionů korun, částka se však může snížit soutěží. Pomoc již dříve přislíbilo ministerstvo kultury, muzeum by mělo získat peníze i z pojišťovny. Přispívají také lidé a firmy, na účtu veřejné sbírky je téměř deset milionů korun.

Podle ředitele muzea Jindřicha Ondruše pokračuje vyčíslování škody ve spolupráci s pojišťovnou. "Pro nás je důležité, že tam nebylo zanedbání ze strany muzea. Po ukončení vyšetřování by se mohlo rychleji ukončit i řešení náhrady škody s pojišťovnou," řekl ČTK Ondruš. Po dohodě s právníkem se muzeum případně připojí s nárokem na náhradu škody i v trestním řízení.

Muzeum by rádo začalo stavět příští rok na jaře. Není však jisté, že termín stihne, na stavbu mají být použity stromy pokácené v zimě, které mají málo mízy. Období zimní těžby však končí v březnu a není jasné, zda do té doby bude soutěž hotová. Variantou také je, že by se dřevo vytěžilo až další zimu a stavba začala až o rok později.

Muzeum chce při obnově Libušína postupovat tradičními způsoby a použít tradiční materiál, také proto bylo zvoleno dřevo ze stromů z regionu, které rostou ve výšce nad 500 metrů nad mořem. Již dříve bylo přislíbeno, že dřevo na obnovu darují Lesy ČR. Libušín bude postaven jako srub, samotná stavba bude trvat tři roky, zejména proto, že dřevo bude "pracovat" a sedat si.

Vzhled chaty se po obnově vrátí do roku 1925. Chybět nebudou ani moderní prvky, bezbariérový přístup či protipožární zařízení. Interiér Libušína před požárem zdobily fresky s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Unikátní byly tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. K vybavení patřilo sto vyřezávaných židlí.

0 komentářů
přidat komentář

Související články