Podnikatel Hausenblas opravuje zámek Skrytín na Děčínsku

Vložil
ČTK
26.12.2015 19:25
Praha

Skrytín (Děčínsko) - Zámek Skrytín na Děčínsku býval venkovským lesním sídlem průmyslníka Ludwiga Wolfruma. Působivá stavba z konce 19. století měla především od roku 1989 pohnutý osud. Prošla divokou privatizací, několikrát měnila majitele. Nikdo z nich se ale o zámeček nestaral. Z honosného sídla zbyly jen ruiny. Před pěti lety je koupil podnikatel, filantrop a ústecký zastupitel Martin Hausenblas (PRO!Ústí). Ze Skrytína chce vytvořit nejen svůj domov, ale i místo setkávání.

Když nový majitel Skrytín viděl poprvé, byla to ruina bez střechy. V okolí byly černé skládky, vraky aut a celé místo bylo zarostlé. Ke zřícenině zámečku se Hausenblas dostal náhodou, když jel od rodičů z Děčína domů do Ústí nad Labem. "Něco mi říkalo zahni, tak jsem zahnul autem a jel. Cesta se zužovala, bylo to až strašidelné a najednou se přede mnou otevřelo prostředí nahoře na Skrytíně. Otevřel jsem dveře a nic jsem neslyšel, žádný latentní hluk. Pamatuju si, že zpívali ptáci, kolem mě proletěla moucha. A to mě porazilo. V tu chvíli jsem se do toho místa zamiloval," řekl ČTK Hausenblas.

Podnikatel začal ihned zjišťovat, komu zámeček patří. Ukázalo se, že ho jen pár týdnů předtím za 150.000 korun koupil pravděpodobně spekulant. Prodat ho nejprve nechtěl, později ho ale Hausenlasovi nabídnul. Za ruiny s pozemky zaplatil asi milion korun. O tom, že by zbytky zámku srovnal se zemí a postavil zcela nový dům, nepřemýšlel. "To, co mě chytlo za srdce, byly ty klenby, které tam jsou. Ty krásné, precizně udělané, vynikající kamenická práce. To mě vlastně úplně dostalo," doplnil Hausenblas.

Několik let trvalo vyčistit zámeček a přilehlé pozemky od černých skládek, vraků aut, náletových dřevin. Následovalo vybudování elektrické přípojky a dalších sítí. Letos začali na Skrytíně pracovat stavaři. Kousek po kousku vrací zámečku původní tvář. Naposledy udělali základ podlah, stavba tak bude přes zimu izolovaná. Příští rok by mělo následovat dokončení hrubé stavby. Už na jaře dostane zámeček střechu, potom i okna. Dokončení plánuje Hausenblas na konec roku 2017. Podnikatelův nový domov nebude vynikat jen výjimečnou architekturou, bude i pasivní, energeticky soběstačnou stavbou. "Mansardová střecha bude kombinací břidlice a solární čepičky. Ta bude mít asi 150 m². Na té budou hybridní solární články. To znamená, že tento dům si ze sluníčka vyrobí nejen veškerou teplou vodu na topení, TUV či bazén, ale vyrobí si i veškerou elektrickou energii," vysvětlil Hausenblas.

Na Skrytíně oceňuje především klid. Ze zámečku buduje nový domov pro svoji rodinu. "Budu tam žít se svým mužem. Zvažujeme, že bychom měli děti, a to mě motivuje," řekl Hausenblas, který se netají tím, že je homosexuál.

Mimo to ale bude sídlo sloužit i setkávání. "Chci vytvořit místo, kde se mohou lidé zastavit, kde mohou zpomalit a zklidnit a současně potkat s inspirativními lidmi. Místo, které jasně kultivuje okolí," dodal Hausenblas.

Náklady na rekonstrukci zámečku odhaduje na 40 milionů korun. Dalších zhruba 30 milionů by měly stát další úpravy. K současnému stádu ovcí zřejmě přibudou ještě koně, obora a také ovocné sady.

0 komentářů
přidat komentář