Výstavba metra z Ládví do Letňan je zhruba v polovině

Vložil
ČTK
17.08.2006 18:40
Praha

Praha - Výstavba nového úseku trasy C metra z Ládví do Letňan je zhruba v polovině. V tunelech zbývá položit koleje, ve stanicích se v podzemí chystají prostory pro technologická zařízení, která se začnou montovat koncem letošního roku. První cestující by se novým úsekem metra měli svézt v první polovině roku 2008, řekl dnes novinářům Pavel Šrámek z firmy Metrostav.

Nová část podzemní dráhy o délce zhruba 4,6 kilometru bude mít tři stanice: Střížkov, Prosek a Letňany. Náklady budou kolem 15,5 miliardy korun.
Práce postupují podle harmonogramu. "V současné době máme vyraženy všechny traťové tunely včetně konečné obezdívky. Jsou položeny kolejové betony a montuje se kolejový svršek," uvedl Šrámek. U stanic zbývá postavit jejich nadzemní části, například na Střížkově už je ocelová konstrukce hotová. Uvnitř stanic ještě chybí povrchy. "To je etapa, která nás teď čeká," poznamenal Šrámek.
Největší stanicí budou Letňany. Stanice mají obvykle nástupiště široké deset metrů, v Letňanech to bude dvojnásobek. Předpokládá se, že stanici bude využívat nárazově velký počet lidí, vysvětlil Šrámek. V okolí stanice má vyrůst kamenné výstaviště a uvažuje se i o využití parcel pro případnou letní olympiádu.
Vedle stanice Letňany je ještě velká halda zeminy s kameny. Kvůli úsporám se drtí a využívá se na zásypy.
Úseky mezi Ládvím a Střížkovem a Prosekem a Letňany dělníci razili. Všechny tři stanice a tunely mezi Střížkovem a Prosekem se hloubily z povrchu. "Tento způsob výstavby znamenal úsporu asi miliardu korun," řekl místostarosta Prahy 9 Jan Jarolím. Místní obyvatelé však obtěžoval hluk a prach.
Výstavba metra také přinesla dopravní omezení ve Vysočanské ulici. Podle Šrámka by měly skončit v polovině října.
0 komentářů
přidat komentář

Související články