Archeolog: Nálezy v Lannově ulici jsou výjimečné

Vložil
ČTK
16.08.2006 16:50
Praha

Praha - Pozůstatky starých dob, které archeologové vykopali na parcele u Lannovy ulice v Praze 1, jsou podle Vojtěcha Kašpara ze společnosti Archaia výjimečné. Nalezli zbytky objektů z 11. a 12. století, tedy o 100 let starší než jinde v Novém Městě. Unikátem by mohl být objev budovy z pozdního středověku, o níž se odborníci domnívají, že sloužila jako lázeň. Vykopaná lázeň nemá v evropské archeologii obdoby, řekl dnes novinářům Kašpar.

Průzkum na parcele archeologové prováděli kvůli tomu, že se tam začne brzy stavět víceúčelová budova. Našli velké množství střepů a zvířecích kostí, dvě stříbrné esovité ozdoby hlavy, celé nádoby, desítky mincí a zlomek románského sloupu zřejmě z blízkého kostela svatého Klimenta. "Nálezy dokládají každodenní život na břehu řeky," uvedl Kašpar. Archeologové vykopali také dřevěné kůly, které patrně ve středověku zpevňovaly říční břeh.
Nejstaršími nalezenými objekty byla zahloubená metalurgická zařízení z 11. a 12. století, která sloužila ke zpracování barevných kovů a zřejmě i železa. Archeologové dále objevili patrně hospodářské stavby ze dřeva a hlíny na kamenných podezdívkách z 12. a 13. století. Zhruba v 15. století tam vedla zahloubená cesta vydlážděná valouny, která byla zaplavena. "Máme více než metr mocné náplavy," uvedl Kašpar
Skutečnost, že objevený větší dům sloužil jako lázeň, archeologové dovozují z toho, že jedna jeho část byla vydlážděna silně vypálenými kameny. V polovině 17. století vznikl na parcele kamenný mlýn, o 200 let později továrna na výrobu mýdla.
Výjimečné je podle Kašpara samo naleziště. "Není na typické novoměstské parcele, na níž vpředu stojí dům a vzadu hospodářské zázemí. Nacházíme se na břehu řeky, kde se stále nebydlelo," uvedl archeolog. Parcel, které skrývají doklady hospodářského života na břehu Vltavy, je podle něho už málo; možná jediná, před poštovním muzeem.
Výzkum, která nyní končí, trval tři měsíce. Odborníci nyní budou zpracovávat fotografickou dokumentaci a budou konzervovat nálezy. Pozůstatky starých objektů budou zničeny. Místo nich vzniknou dvě dvoupodlažní podzemní garáže.
0 komentářů
přidat komentář