Zlatou medaili AIA 2016 získali Denise Scott Brown a Robert Venturi

Zdroj
AIA
Vložil
Petr Šmídek
05.12.2015 18:00
Robert Venturi
Denise Scott Brown
VSBA Architects and Planners

Americký institut architektů ve čtvrtek oznámil, že v pořadí 72. držitelem Zlaté medaile AIA se stali manželé Denise Scott Brown a Robert Venturi, kteří již více již více než půl století vedou ve Filadelfii společnou kancelář. Současně se stali prvním párem, který podobné ocenění získal, což umožnila změna pravidel odsouhlasená v roce 2013 na základě protestů dvou studentek architektury z Harvardské univerzity, které tehdy spustily petici k dodatečnému udělení Pritzkerovy ceny také Denise Scott Brownové, neboť toto prestižní ocenění bylo v roce 1991 uděleno pouze jejímu manželovi. Třebaže nešlo dřívější rozhodnutí poroty měnit, řada dalších institucí zareagovala změnou stanov, čehož je výsledkem také udělení Zlaté medaile AIA. Denise Scott Brownová je po Julii Morganové druhou ženou, která Zlatou medaili AIA získala. Morganové se však tato pocta dostala až 57 let po její smrti.
Robert Charles Venturi pochází z Filadelfie, architekturu vystudoval na Princetonské univerzitě a před založením vlastní kanceláře pracoval pro E. Saarinena i Luise I. Kahna. Na počátku 60. let poznal Denise Scott Brownovou, s níž kromě projekční praxe vyučoval také na Pensylvánské univerzitě a společně vydali teoretické publikace, které hluboce ovlivnily profesi architektů po celém světě.
Denise Scott Brownová se narodila v zambijském městě Kitwe, navštěvovala Architectural Association v Londýně a na konci 50. let se přestěhovala do USA, kde studovala u Louise Kahna na Pensylvánské univerzitě. Na této univerzitě zároveň poznala Roberta Venturiho, s nímž vytvořila nerozlučný pár. Jejich postmoderní tvorba balancující na hraně historizmu a popart představuje protiklad k hlavnímu modernistickém proudu v americké architektuře druhé poloviny 20. století.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články