Olomoucký kraj chce vědecké knihovně postavit nový depozitář

Vložil
ČTK
28.11.2015 01:05
Olomouc

Tzv. Červený kostel (1901 - 1902), v současnosti jeden z depozitářů Vědecké knihovny v Olomouci; zdroj: vkol.cz

Olomouc - Nový depozitář plánuje pro Vědeckou knihovnu v Olomouci postavit hejtmanství. Knihovna má dosud svůj archiv umístěn v několika budovách včetně bývalého kostela v centru Olomouce, z nichž některé nejsou pro tento účel vhodné. Stavba nového depozitáře v Olomouci bude stát nejvýše 135 milionů korun, náklady pokryje dotace z evropských fondů, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Nový depozitář chce Olomoucký kraj postavit na pozemcích, které vlastní za základní školou pro slabozraké v Olomouci-Hejčíně. Krajský úřad už zahájil přípravu projektové dokumentace nového skladu knih, aby bylo vše připraveno, až ministerstvo kultury vyhlásí dotační program zaměřený na tyto stavby. "Depozitář by mohl být postaven v roce 2017," uvedl Rozbořil.
Dotace má pokrýt veškeré náklady na stavbu, které ale nesmí překročit 135 milionů korun. "Nám stavba zatím vycházela na 160 milionů korun. Projekt budeme proto muset udělat tak, abychom se do limitu vešli. Pokud stanovenou částku přesáhneme, tak dotace nebude," podotkl hejtman.
Do nového depozitáře budou přestěhovány knihy z archivů, které má vědecká knihovna v několika budovách v Olomouci a jejím okolí. Hejtmanství počítá s tím, že se uvolní také novogotický kostel vedle centrální budovy knihovny, který nyní slouží k uložení knižních svazků.
Podle Rozbořila lze odsvěcený kostel v budoucnu využít jako kulturní a společenské zařízení pro 120 lidí, ve kterém budou pořádány koncerty či divadelní představení.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ach jo...
ferdos
29.11.15 07:02
chjo na druhou
peetr
30.11.15 03:06
jen žádná architektura
raval
01.12.15 10:26
zobrazit všechny komentáře