Památkový katalog od prosince přinese všechny údaje o památkách

Vložil
ČTK
26.11.2015 14:25
Praha

Praha - Dva projekty za více než 40 milionů korun, které zájemcům o památky umožní lepší přístup k informacím o nich, představil dnes Národní památkový ústav (NPÚ). Památkový katalog na internetové adrese http://pamatkovykatalog.cz shromáždí a od 1. prosince on-line zpřístupní údaje o tuzemských kulturních památkách. Projekt digitalizace měl za cíl nejen digitalizovat veškerou dokumentaci NPÚ, ale i zřízení digitalizačního centra.

Oba projekty spolufinancovaly evropské fondy v rámci Integrovaného operačního programu; podíl financí ze státního rozpočtu ČR je 15 procent. "Dostáváme do rukou zásadní nástroje, které zlepší informovanost o památkovém fondu, nejen pro odborníky, ale i pro veřejnou správu a obyvatele naší země včetně hostí ze zahraničí," řekl Martin Tomášek, náměstek ředitelky NPÚ pro památkovou péči.
Digitalizace fondů NPÚ měla dotaci téměř 18 milionů korun a do digitální podoby se během ní převedly v první řadě statisíce dokumentů souvisejících s Ústředním seznamem kulturních památek. Ten zahrnuje evidenční listy památek, tedy přibližně 500.000 dokumentů včetně 200.000 fotografií, listinné dokumenty, vázané dokumenty a 180.000 kusů další fotodokumentace, uvedla ředitelka projektu Alexandra Křížová.
Sbírky a depozitáře NPÚ uchovávají daleko větší množství dokumentů shromažďovaných téměř sto let. Fotoarchiv obsahuje téměř milion fotografií včetně 70.000 cenných skleněných negativů z konce 19. století. Sbírky zahrnují ale i plány, staré tisky a polní náčrtky; mezi všemi jsou historické unikáty. Zdigitalizovat fondy je podle zástupců NPÚ nutné i proto, že se jejich fyzický stav zhoršuje. Výstup projektu bude postupně zpřístupňován na webu NPÚ v následujících pěti letech.
Projekt Památkového katalogu stál 21,4 milionu korun a jeho výstupem je nejen samotný katalog, ale i nový Geoportál památkové péče, který umožní poskytovat související geografická data o památkovém fondu a mapové služby, a Integrovaný informační systém památkové péče, portál, z něhož budou přístupné i další informační systémy NPÚ.
Dosud byl veřejně přístupný portál Monumnet, který zahrnoval ale informace jen o nemovitých památkách. Památkový katalog bude obsahovat informace také o movitých památkách, stejně jako dosud ale nebude zcela veřejně přístupný. Monumnet bude přístupný i nadále, bude ale zakonzervován k 31. prosinci 2015 a ukáže památky prohlášené jen do té doby, řekla ČTK Křížová. Aktualizován o nově prohlášené památky pak bude už jen Památkový katalog.
0 komentářů
přidat komentář

Související články