Díky stavebnímu boomu je více zakázek i pro menší firmy

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
16.08.2006 16:30
Praha

Praha - Díky stavebnímu boomu nabírají firmy nové pracovníky, zvyšují mzdy a více zakázek dostanou i menší společnosti. Zároveň se však na trhu prohlubuje nedostatek kvalifikovaných dělníků, zejména zedníků, tesařů či pokrývačů. Vyplývá to z odpovědí stavebních firem pro ČTK. Po loňském růstu o 4,2 procenta by se letos výroba mohla zvýšit meziročně o pět až šest procent a firmy by tak provedly stavební práce téměř za 450 miliard Kč.

"Dobrá firma si nyní práci najde. Menší společnosti dělají pro velké, ale i samy na sebe," řekl ČTK generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Stále větší počet firem zaměstnává například společnost Hochtief VSB, což je i díky zvyšující se specializaci stavebních profesí. "Dáváme při výběru subdodavatelů příležitost zejména firmám podnikajícím v místě stavby, přinášíme tak pracovní příležitosti do jednotlivých regionů," uvedla mluvčí firmy Alena Čechová.
Věší zájem o dodávky menších firem potvrdila společnost Metrostav i největší stavební firma trhu, Skanska CZ. "Růst stavebnictví je provázaný, takže v souvislosti se zvyšováním výroby nakupujeme více energií, materiálu i subdodávek," řekl Ondřej Šuch za Skanska CZ.
Nabídka firem je podle Maška stále větší než poptávka, což zadavateli umožňuje vybrat si mezi nabízejícími, a silné firmy mohou expandovat i do zahraničí. Například na polský trh pronikla ostravská společnost Tchas, na ruský trh se vydala společnost Unistav. Západní trh je pro firmy ale stále spíše uzavřený.
Díky rostoucí stavební výrobě si firmy mohou dovolit nabírat nové pracovníky i vyplácet vyšší mzdy. Počet pracovníků ve firmě Skanska CZ narostl v letošním pololetí o téměř 400 lidí na přibližně 7400. Počet pracovníků roste i ve společnosti Metrostav a Hochtief VSB. Podle statistiků se počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 20 a více lidmi v červnu zvýšil o 0,7 procenta. Celkem ve stavebnictví pracuje na 435.000 lidí.
Průměrná měsíční mzda ve stavebnictví dosáhla v červnu zhruba 20.400 korun. Například Skanska CZ vyplácela na konci minulého roku v průměru přibližně 32.700 Kč. Za letošní rok se mzda v této firmě zvýší dělnických profesím o pět procent a technickohospodářských pracovníkům o čtyři procenta. U společnosti Hochtief VSB se meziroční růst průměrné mzdy v posledních letech pohybuje kolem deseti procent.
S růstem stavebnictví se však prohlubuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Kvalitních zedníků, tesařů a strojníků stavebních strojů je stálý nedostatek, stejně tak jako přípravářů, kalkulantů nebo rozpočtářů," poznamenala Čechová. Nedostatek kvalitních kalkulantů zakázek pociťuje i Skanska CZ. Málo vyučených dělníků může být podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka bariérou dalšího růstu.
Svaz podnikatelů ve stavebnictví proto spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu pracuje na podpoře učňovského školství. Snaží se vytvořit systém, díky kterému by se znovu vrátila obliba řemesla. Inspirují se zkušenostmi ve Francii a Německu. "Ve Francii dosáhli toho, že učí tolik učňů, kolik potřebují," poznamenal Mašek. Projekt by měl být hotov na podzim, o jeho přijetí rozhodne vláda.
Konjunktura stavebnictví by podle firem, podnikatelského svazu i analytiků měla pokračovat. K tahounům stavebnictví patří zejména stavby dopravní infrastruktury, tedy výstavba dálnic, silnic a železnic. Rostou i stavby pro průmysl a bytová výstavba.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kvantinta ?? a co kavalita ?
Viktor Muller
17.08.06 08:09
zobrazit všechny komentáře

Související články