V Mariánských Lázních začala demolice obchodního domu Baťa

Vložil
ČTK
24.11.2015 22:25

M. Lázně (Chebsko) - V Mariánských Lázních začala demolice obchodního domu Baťa, který je v havarijním stavu. Dříve památkově chráněný dům byl loni v červnu na základě statického posouzení uzavřen, proti jeho zbourání dlouhodobě neúspěšně bojoval místostarosta Mariánských Lázní a architekt Vojtěch Franta (Piráti). Dům Baťa tak bude po hotelu Rozkvět druhou letošní zdemolovanou budovou v městské památkové zóně.

Proti rozhodnutí krajského úřadu o demolici obchodního domu se město s Frantou ještě jako starostou počátkem roku odvolalo, ale úspěšně. "Do poslední chvíle jsem se tomu snažil zabránit. Vím, že majitel měl problém s tím, aby se do domu vůbec někdo dostal, jak ohrožoval celou dobu svoje okolí. Nyní tady stavba několik měsíců stojí, aniž by někdo řešil, že ohrožuje okolí. Dokonce tam byli vpuštěni dělníci, aby stavbu rozebírali ručně," řekl ČTK Franta.

Objekt prodejny Baťa z roku 1932 ministerstvo kultury na základě statického posudku vyjmulo ze seznamu chráněných staveb. Franta to ale nepovažuje za správný krok, podle něj by se mohl stát nebezpečným precedentem, kdy majitel památky nechá objekt chátrat, a když je v havarijním stavu, úspěšně si požádá o zbavení památkové ochrany.

Trojúhelníkový dům Baťa má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží, včetně nástavby se tyčí do výšky přes 17 metrů. Při bouracích pracích bude dům nejprve rozebírán ručně, teprve poté přijdou na řadu stroje. Podle statika pevnost nosné konstrukce vlivem času značně klesla a dům by mohl ohrozit životy chodců.

0 komentářů
přidat komentář

Související články