O historické nádraží v Ústí nad Orlicí jsou čtyři zájemci

Vložil
ČTK
19.11.2015 10:35
Ústí nad Orlicí



Ústí nad Orlicí - České dráhy dostaly ve výběrovém řízení čtyři nabídky na odkoupení nevyužívané památkově chráněné budovy historického nádraží v Ústí nad Orlicí. ČTK to řekl mluvčí státní firmy Radek Joklík. Druhé kolo výběru se podle něj uskuteční v nejbližších týdnech a rozhodovat bude nejvyšší cena. Nabídku poslala mimo jiné společnost Oustecké nádraží, jejíž členové se o záchranu budovy dlouhodobě zajímají. Podle jejího jednatele Martina Kadrmana bude prodej objektu úspěchem, ať už ho koupí kdokoli, řekl ČTK.

"Naším cílem bylo otevřít znovu otázku nádraží a najít jeho využití. Buď je najdeme my nebo nový vlastník. Když to nebudeme my, tak to není podstatné v tuto chvíli. Nádraží znovu ožije a to je to nejdůležitější," uvedl Kadrman.
Společnost Oustecké nádraží by chtěla v historické budově vytvořit zázemí pro cestující, hlavně čekárnu, kavárnu, restauraci, případně prodejnu základních potravin. V prvním patře chce společnost rekonstruovat byty. "Už se nám přihlásil první zájemce," uvedl Kadrman. Jedním ze zakladatelů firmy, která vznikla v říjnu, je režisérka Olga Sommerová, která se za její záchranu dlouho angažovala.
Budova má celkovou plochu vnitřních prostor téměř 1790 metrů čtverečních. Jako nejnižší cenu České dráhy stanovily 1,4 milionu korun.
Využití nádražní budovu komplikuje jeho umístění v kolejišti, není k ní přístup pro auta. Celkově ale není ve špatném stavu, i když do úprav dlouho neudržovaného objektu bude nutné značně investovat.
Původní nádraží z roku 1874 patří k nejstarším staničním budovám v zemi. Vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavena z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Je zajímavá mimo jiné tím, že stojí uprostřed kolejiště a je průchozí, aby mohli výpravčí i cestující procházet na obě strany. Několik let je mimo provoz, po modernizaci železničního uzlu vznikla v Ústí nová výpravní budova.
0 komentářů
přidat komentář

Související články