Muzeum umění hledá pamětníky, kteří bydleli v Hotelovém domě

Zdroj
Muzeum umění Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
18.11.2015 22:00
Bydleli jste v 60. a 70. letech v olomouckém Hotelovém domě? A podělili byste se o vzpomínky na život v tomto nejvýznamnějším objektu tzv. kolektivního bydlení ve městě? Vaši pomoc by uvítalo Muzeum umění Olomouc, které připravuje výstavu o kolektivních domech a konceptu kolektivního bydlení a právě vzpomínky konkrétních obyvatel budou její podstatnou součástí.

Obytný dům hotelového typu přezdívaný "Hotelák" byl postaven v letech 1959-1962 podle návrhu architektů Tomáše Černouška, Karla Doláka a Jiřího Zrotala. Objekt, jehož podoba je výtvarně inspirovaná tzv. bruselským stylem, nabízel 154 dvoulůžkových buněk pro bezdětné páry a 30 čtyřlůžkových buněk pro svobodné. "Jídelní a obytné křídlo budovy doplňovala skromná čítárna, klubovny, dílny, úložné prostory a solární lázně na střeše," připomněla historička architektury Klára Jeništová, která se podílí na přípravě výstavy o kolektivním bydlení v tehdejším Československu. "Budeme se snažit divákům zprostředkovat téma, které patřilo v tuzemské veřejné debatě nad architekturou 20. století k těm nejdiskutovanějším, přestože samotný počet realizovaných projektů kolektivního bydlení by dohromady dal jen několik desítek. Svou roli v diskuzi hráli nejen architekti, ale i politici, sociologové, ekonomové, podnikatelé a v neposlední řadě i aktivisté ženského hnutí. Cesty k hledání ideálu byly rozličné, stejně jako dosažené výsledky, které chceme na výstavě prezentovat," přiblížila výstavu, která má být v olomouckém Muzeu moderního umění v jarních měsících roku 2017.

Prezentace kolektivního bydlení by nebyla kompletní, kdyby neobsahovala zkušenosti konkrétních obyvatel domů. Proto Muzeum umění žádá pamětníky života v Hotelovém domě v 60. a 70. letech, aby se o své vzpomínky, zážitky a fotografie podělili. Budete-li ochotní tomuto výstavními projektu pomoci, kontaktujte kurátorku Kláru Jeništovou (jenistova@olmuart.cz, tel. 585 514 211).
0 komentářů
přidat komentář