Pozvánka na přednášku Jamese P. Williamsona o pomníku Jana Palacha

Zdroj
FA ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
17.11.2015 16:25
John Hejduk

Zveme vás na přednášku Jamese P. Williamsona, spoluautora pomníku Jana Palacha, který bude v lednu odhalen v parku u Palachova náměstí. Přednáška se uskuteční v úterý 24. listopadu 2015 v 17:45 hodin na Fakultě architektury ČVUT v Praze v místnosti č. 111. Vstup je zdarma. Přednáška proběhne v anglickém jazyce.
V lednu 2016 bude na Alšově nábřeží odhalena párová socha „Dům pro sebevraha a Dům pro matku sebevraha“. Autorem neotřelého pomníku Jana Palacha je americký architekt s českými kořeny John Hejduk; dílo vytvořil v roce 1986 v Atlantě se skupinou studentů, kterou vedl John Williamson. Sochy byly po roce 1991 věnovány Václavu Havlovi a do roku 2000 byly instalovány v Královské zahradě. Nyní budou slavnostně instalovány v parčíku u Palachova náměstí.
Příběh soch, okolnosti jejich vzniku, jejich umístění v prostoru města a vztah uměleckého díla a architektury – to bude tématem přednášky pedagoga Cornell University ve státě New York, profesora Jamese Williamsona. Řeč bude i o místě „Domu pro sebevraha“ v díle Johna Hejduka, ale i o otisku palachovských událostí v poezii amerického básníka Davida Shapira.
0 komentářů
přidat komentář

Související články