Sousoší Kočky se po roce vrátilo do centra Liberce

Vložil
ČTK
03.11.2015 20:40
Liberec

Liberec - Do centra Liberce se dnes zhruba po roce vrátilo oblíbené sousoší Kočky od výtvarnice Martiny Niubo. Je ale na jiném místě. Od nároží radnice se přestěhovalo před obchodní dům Plaza.

"Toto místo je hodně průchozí. Moc lidí se tady nezastavuje. Třeba kočky přispějí k tomu, že se stane více relaxační," uvedl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr. V blízkosti tří koček je několik laviček i vodotrysk.

Sousoší je zřejmě nejoblíbenějším uměleckým dílem, které se nachází na veřejném prostranství v Liberci. Bylo nejdéle umístěnou sochou na nároží radnice, kde se obecně prospěšná společnost Spacium snaží od roku 2005 obměňovat umělecká díla zhruba jednou za rok. Kočky ze sklobetonu v nadživotní velikosti se tam ale několikrát vrátily. Poprvé se na nároží objevily v září 2010 a s několika přestávkami tam byly tři roky. Před Plazou by měly zůstat minimálně několik let. "Tak tři čtyři roky by mohly vydržet, než budou potřebovat znovu opravit," uvedla autorka sousoší.

Bílé kočky s pestrobarevnými skvrnami si oblíbily hlavně děti, které po nich mohou lézt. "Dělala jsem to tenkrát s ambicí, že to bude pro děti. Sama jsme měla tehdy malé dítě a nechala jsem se inspirovat tím, co jsme spolu tvořily z modelíny," uvedla Niubo. Dnes ji při instalaci díla příjemně překvapily i reakce dospělých, třeba mužů ve věku kolem 50 let. "Říkali, že jsou rádi, že jsou kočky po roce zpátky," dodala.

Kočky nejsou jediným dílem této výtvarnice v Liberci. Její dřevění ptáci jsou v zoo a v atriu nové budovy magistrátu se vznáší děvčátko s balónky - dílo z polystyrenu a umělé pryskyřice se jmenuje Splněný sen.

0 komentářů
přidat komentář