V Římě byla opět otevřena opravená barokní fontána di Trevi

Vložil
ČTK
03.11.2015 20:10
Itálie

Řím

Řím - Známá barokní fontána di Trevi v centru Říma, ke které každoročně chodí miliony turistů, byla dnes po opravách opět slavnostně uvedena do provozu. Na spuštění tryskající vody se přišly podívat stovky lidí. Fontána se opravovala téměř rok a půl.

Fontána z 18. století patří v italské metropoli k vůbec nejnavštěvovanějším památkám. Celosvětově ji proslavil především režisér Federico Fellini, který u ní natočil legendární scénu svého filmu Sladký život (La Dolce Vita) z roku 1960. Právě odtud pocházejí vyzývavé záběry na osvěžující se hlavní představitelku snímku Anitu Ekbergovou pod pohledem Marcela Mastroianniho.

Turisty k fontáně přitahuje i legenda, podle které vhození mince do vody zvyšuje naděje na nalezení té opravdové lásky. Podle statisíců eur (milionů korun), které se každoročně ze dna fontány nasbírají, je patrné, že zájem je obrovský.

O potřebě zásadní opravy této památky se mluvilo už mnoho let. Město pak před třemi lety popohnala k rozhodnému činu sochařská výzdoba, která se začala rozpadávat. Restaurační práce trvaly od loňského června.

Opravu fontány financovala římská módní značka Fendi, vlastněná francouzským výrobcem luxusního zboží LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

0 komentářů
přidat komentář

Související články