Olomoucká výstava propojí svět matematiky a výtvarného umění

Vložil
ČTK
02.11.2015 17:45
Olomouc

Olomouc - Svět matematiky a výtvarného umění propojí nová výstava, která se otevře v úterý v olomoucké galerii Caesar. Představí díla čtyř autorů z USA, Francie, Slovenska a Česka, která jsou inspirována kombinatorikou či geometrií. Mezinárodní expozice ponese název Ars Combinatoria. Výstava se koná s podporou Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, informoval ČTK galerista Miroslav Schubert.

"Výstava dokumentuje možnost netriviálních přesahů vědy a umění, které mnohdy bývají velmi překvapivé. Na jedné straně může být vědecká ilustrace sama o sobě artefaktem ve výtvarném umění, na straně druhé umělci mnohdy vytvoří spontánně díla, která mohou mít vědeckou, v tomto případě matematickou interpretaci," uvedl autor a kurátor Jan Andres, který je současně vedoucím katedry matematické analýzy a aplikací matematiky olomoucké přírodovědecké fakulty. Vedle své profese matematika se dlouhodobě věnuje i výtvarnému umění.

Svá díla inspirovaná světem matematiky představí výtvarníci Mark Dagley z USA, Sébastien Preschoux z Francie, Robert Urbásek ze Slovenska a tuzemský zástupce Ladislav Daněk. Myšlenka na uspořádání výstavy v Olomouci vznikla při pobytu autora výstavy v Paříži, kde se setkal s tamním umělcem Preschouxem. "Všichni kurátorem oslovení umělci prokazují zálibu v geometrizujících vizích a kombinatorických vizualizacích už dlouhodobě," doplnil galerista Schubert.

Malíř, kreslíř, grafik, tvůrce 3D objektů a kytarista Mark Dagley vystavuje po světě již 30 let, jeho díla mohli spatřit lidé nejen v USA, ale i Španělsku, Itálii, Německu, v Austrálii na Novém Zélandu či Švýcarsku. Je členem sdružení Amerických abstraktních umělců a jeho díla mají zastoupení ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě. Na výstavě budou moci lidé obdivovat také díla Sébastiena Preschouxe, malíře, kreslíře, designéra a tvůrce 3D objektů a instalací z barevných vláken.

Výstavu doplní svými díly také malíř, kreslíř, kurátor, výtvarný teoretik a bibliograf Ladislav Daněk z Olomouce, který se dosud podílel na více než stovce monografických či společných výstav a je autorem či spoluautorem více než 90 katalogů a odborných publikací. Díla inspirovaná matematikou představí také malíř, kreslíř, grafik, tvůrce 3D objektů a animátor Robert Urbásek, jehož díla jsou rovněž zastoupena ve sbírkách po celém světě.

0 komentářů
přidat komentář