Slováci budou stavět obydlí pro Romy, projekt podpořila EU

Vložil
ČTK
02.11.2015 16:55
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Slovensko bude budovat nová obydlí pro příslušníky početné romské menšiny, kteří často žijí v nevyhovujících podmínkách v osadách na okraji měst a obcí. Na projekt dostala země peníze z evropských fondů.

Podle zmocněnce slovenské vlády pro romské komunity Petera Polláka bude moci země využít ke zlepšení životních podmínek Romů 70 milionů eur (1,9 miliardy korun). Za tyto peníze by mohlo vzniknout na 4500 bytů.

Do stavebních prací by se měli zapojit i samotní Romové. Pilotní projekt výstavby domků nižšího standardu byl na Slovensku zahájen loni ve třech lokalitách. Svépomocí postavili domek se třemi byty například obyvatelé romské osady ve vesnici Breznica na východním Slovensku. Stavební materiál a další náklady financoval stát s příspěvkem samosprávy.

V budoucnu by se prý neměl opakovat případ z města Humenné, kde místní Romové prý prováděli jen minimum pomocných prací a byty se kvůli zapojení soukromé firmy do stavby prodražily. "Důrazně budeme dbát na to, aby Romové tyto domky stavěli svépomocí. Není možné, aby samospráva místo Romů posílala do osad firmy. Naším cílem bylo, aby výrazně klesla částka na výstavbu a abychom naučili Romy zručnostem a vytvořili u nich vztah k obydlí," citovala Polláka slovenská média.

Na pětimilionovém Slovensku žije podle dřívější studie přes 400.000 Romů. To je skoro čtyřikrát tolik, než vyplývá z výsledků posledního sčítání lidu z roku 2011. Většina Romů bydlí ve zhruba 800 osadách na středním a východním Slovensku, často v nevyhovujících hygienických podmínkách. Mnoho jejich příbytků je navíc postaveno na cizích pozemcích.

0 komentářů
přidat komentář