Památkáři prohráli boj o dům v Přerově

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
14.08.2006 12:40
Olomouc

Olomouc - Ministerstvo kultury zrušilo prohlášení takzvaného spolkového domu Trávník na třídě 17. listopadu v Přerově kulturní památkou. Učinilo tak i přes nesouhlas olomouckých památkářů, podle nichž si dům statut kulturní památky zaslouží. Demolice domu, na jehož místě chce soukromá firma postavit obchodní centrum, bude podle Martiny Mertové z olomouckého Národního památkového ústavu znamenat pro Přerov nenahraditelnou kulturní ztrátu.

Ministerstvo kultury zdůvodnilo své rozhodnutí tím, že dům je v havarijním stavu a jeho obnova by znamenala nahrazení většiny původních konstrukcí. "Z hlediska architektonického se jedná o průměrnou stavbu a její hodnotu lze hledat spíše v celkové dispozici a urbanistické poloze," stojí v rozhodnutí ministerstva.
Olomoučtí památkáři soudí, že havarijní stav budovy by měla řešit rekonstrukce, nikoliv demolice. Jejich stanovisko podpořili i nezávislí odborníci či členové vědecké rady NPÚ. Podle Mertové byl sice dům v minulosti zapsán na seznam památek kvůli spojení s historií KSČ a dělnického hnutí v první polovině minulého století, především je však významným raným dílem architekta Roberta Motky. "Skutečnost, že dům byl podle návrhů Roberta Motky několikrát přestavován, jeho hodnotu nesnižuje, jak uváděli oponenti. Naopak to svědčí o schopnosti architekta orientovat se v aktuálním architektonickém dění," doplnila Mertová.
Rozhodnutí ministerstva uvítalo vedení města Přerova. "Firma již objekt vlastní a projevila zájem o nákup dalších pozemků pro parkoviště. Nyní o tom bude jednat zastupitelstvo města, čekalo se na stanovisko ministerstva kultury," řekl dnes ČTK mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal. Se zrušením památkové ochrany domu nedávno vyslovili souhlas přerovští radní i primátor Jindřich Valouch.


Přerov navrhl ministerstvu zrušit jednu z kulturních památek >
0 komentářů
přidat komentář