V Brně odhalili jezdeckou sochu Jošta Lucemburského

Vložil
ČTK
28.10.2015 23:20
Brno

foto: Eva Hroudná
Brno - Asi 500 lidí se dnes v Brně přišlo podívat na Moravské náměstí na slavnostní odhalení jezdecké sochy markraběte Jošta Lucemburského. Osmimetrové dílo vážící čtyři tuny, jehož výroba přišla město skoro na sedm milionů korun, bylo pro autora Jaroslava Rónu výzvou. Podle něj je totiž jezdecká socha klasickým tématem a je těžké najít nové a přínosné pojetí.

    Kůň s jezdcem stojí před kostelem svatého Tomáše, kde je Jošt pohřbený. Socha je zajímavá i tím, že kůň s jezdcem nestojí na piedestalu. Zhruba čtyřmetrové nohy koně jsou ukotveny přímo do dlažby náměstí a lidé pod nimi mohou volně procházet. Některým lidem se socha líbí, jiní ji kritizují a koně přirovnávají spíš k žirafě. "Někdy mám pocit, že spousta lidí nezaznamenala, že byly dějiny moderního umění, které experimentovaly, a docházelo v nich k různému typu transformací stavů a ideí. Já přicházím po tomto období a snažím se mít jeho prvky i prvky klasiky, což by měli diváci spíše ocenit," uvedl Róna.
    Podle něj je vyzvednutí jezdce do výšky velmi elegantní a v jezdecké plastice nové. "Maximálně jsem zvedl těžiště, využil jsem kruhový štít, aby na dálku evokoval slunce, a vytvořil jsem takovou bránu. Takže je taková zvláštní organická brána, něco mezi sochou a architekturou," přiblížil Róna. Chybějícím podstavcem chtěl dílo přiblížit lidem. "Zbavil jsem sochu patetičnosti. Je mi sympatické, když socha nemá přídavné části a stojí sama na zemi. Působí to hravě," dodal Róna.
    Slavnostní odhalení si nenechala ujít kromě zástupců města herečka Eva Holubová, která si Rónova díla velmi považuje. "Je to skvělý výtvarník a řekla bych, že je světový. Brno je světové město, takže Brnu moc přeju, že má sochu jednoho z nejlepších výtvarníků," řekla ČTK Holubová.
    Róna na soše pracoval se svým týmem zhruba tři roky. "Bylo v něm (v týmu) asi pět bronzířů, dva štukatéři, jeden statik a jeden kovář, ale součástí byla i účetní, horolezci, jeřábníci nebo dopravci," doplnil Róna.
    Socha Jošta je alegorií Odvahy a na náměstí doplňuje nynější alegorické prvky podle řeckého filozofa Platona. Socha před Nejvyšším správním soudem představuje Spravedlnost, fontána Mírnost a model mapy Prozíravost.
    Jedna socha Jošta na dnešním Moravském náměstí už je, a to pár metrů od místa, kde stojí ta novodobá. Vladař v kamenné podobě podpírá vchod do někdejší budovy místodržitelství.
    Jošt žil v letech 1351 až 1411. Byl synem moravského markraběte Jana Jindřicha a synovcem českého krále a římského císaře Karla IV. Podle historiků patřil k největším politikům, kteří se na Moravě narodili. Po otci zdědil titul moravského markraběte a v roce 1410 byl zvolen římským králem, brzy nato však zemřel. Za dobu své vlády obnovil v Brně mincovnu, byl známý svou učeností a sečtělostí.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jost?
ja
29.10.15 10:38
Chvála činu města Brna
Milan Zajíček
29.10.15 08:29
Socha ad ja
Rivas
29.10.15 11:34
Hloupost obecenstva
PetrVel
30.10.15 04:23
Socha se myslím povedla
Pavel
31.10.15 09:34
zobrazit všechny komentáře

Související články