Do výškové budovy Strojní fakulty v Brně se vrátí studenti

Vložil
ČTK
27.10.2015 21:30
Brno

Brno - Do budovy brněnské fakulty strojního inženýrství, která dlouho bývala nejvyšší stavbou ve městě, se po náročné rekonstrukci postupně vrátí studenti. Opravy se protáhly a prodražily. Původně se hovořilo o 180 milionech korun. Kvůli špatné statice nakonec bude rekonstrukce stát 620 milionů včetně nového vybavení. ČTK to dnes řekla mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.

    Momentálně jsou zpřístupněná dvě patra budovy, kde sídlí studijní oddělení. Studenti tam ale přicházejí přes vedlejší objekt. Hlavní vstup je totiž stále v rekonstrukci.
    Zároveň škola vypsala výběrové řízení na nábytek ve zbytku budovy, která má celkem 19 pater. Od února se studenti postupně vrátí do dalších podlaží, od příštího akademického roku už škola plánuje plný provoz.
    Stavba fakulty strojního inženýrství vysoké 74 metrů začala v roce 1975, skončila o deset let později. Nejvyšším objektem v Brně byla do jara 2013, kdy stavba Spielberk Tower B dosáhla 85 metrů. Ještě vyšší je mrakodrap AZ Tower se 111 metry.
    Původně chtěla brněnská technika opravit jen opláštění fakulty, hotovo mělo být v roce 2013. Ukázalo se však, že statika budovy je špatná, a to hlavně kvůli nekvalitnímu stavebnímu materiálu a menší nosnosti ocelových prvků. Kdo je za nedostatky zodpovědný, už podle Kolčavové po letech nelze zjistit.
    Škola zvažovala také to, že budovu v kampusu Pod Palackého vrchem zcela zdemoluje a postaví na jejím místě novou. Vyšlo by to ale ještě dráž než rekonstrukce, uvedla mluvčí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články