November Talks – promluvy architektů Izraele na Fakultě architektury ČVUT

Zdroj
Fakulta architektury ČVUT v Praze
Vložil
Tisková zpráva
26.10.2015 17:45
Čtyři osobnosti současné izraelské scény představí v listopadu Fakulta architektury spolu s nadací Sto-Stiftung. Promluví David Knaf, Etan Kimmel, Leor Levinger a Ada Karmi-Melamedeová. V přednáškové síni Gočár, Nová budova ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6 – Dejvice. Vždy v pondělí od 18. 30. Ve dnech 9., 16., 23. a 30. listopadu 2015.



Uskutečnění přednáškového cyklu je umožněno díky podpoře Českého vysokého učení technického v Praze a především díky spolupráci s nadací Sto-Stiftung, která nabídla FA ČVUT zařazení cyklu do existující série přednášek o současné architektuře “November Talks” (Listopadové promluvy). Ta probíhá již 10. rokem na předních školách architektury – ve Stuttgartu, Štýrském Hradci, Miláně, Paříži a letos poprvé také v Londýně a Praze.

Při výběru přednášejících osobností asistoval haifský architekt Shraga Kirshner, který navrhl oslovit významné tvůrce starší i střední generace, kteří svým dílem reprezentují progresivní a hodnotný “střední proud” tamější scény.
Cyklus zahájí 9. listopadu 2015 přednáška Davida Knafo, který je mj. autorem Izraelského pavilonu na EXPO Milano 2015, na něj naváže 16. listopadu vystoupení Etana Kimmela a 23. listopadu Leora Levingera. Poslední přednáška 30. listopadu představí práci Ady Karmi-Melamedeové, nejstarší a asi nejvýraznější dámy izraelské architektury, spoluautorky Budovy nejvyššího soudu v Jeruzalémě, jejíž postoj charakterizuje realismus celé izraelské scény: “Věřím, že architektura se zabývá budováním míst a nikoli fotografií architektury; tedy reality, nikoliv iluzí. Přitom architektonický koncept tkví v prostoru, jeho logika ve struktuře a jeho nálada ve světle.”

Informace o přednášejících
David Knafo - Knafo Klimor Architects
Kancelář založil David Knafo a Tagit Klimor v roce 1980. Vedle architektů působí v týmu také plánovači a designéři. Kancelář se prosadila v roce 2007 v mezinárodní soutěži na udržitelné bydlení, vypsané společností Living Steel. Návrh přišel s novou udržitelnou typologií Agro-Housing, která kombinuje zemědělský životní styl s městským bydlením. Architekt Klimor vyučuje na Technionu – Izraelském technologickém institutu v Haifě. K nedávným úspěchům kanceláře lze zařadit realizaci izraelského pavilonu na letošním Expu v Milaně.
http://www.kkarc.com/

Etan Kimmel - Kimmel Eshkolot Architects
Kancelář Kimmel Eshkolot Architects založil v roce 1986 Etan Kimmel a Michael Kimmel Eshkolot. V prvním roce svého působení se účastnili prací na ochraně a revitalizaci historického telavivského předměstí Neve Tzedek. V roce 1993 získali za své realizace v Neve Tzedek cenu “Rokach. Jako architekti máme velkou odpovědnost za životní prostředí, a tak se udržitelný rozvoj stal hlavním hybatelem našeho uvažování. Chceme, aby byl projekt pravdivý ve své podstatě, bohatý ve své úplnosti a přesto jednoduchý.
http://www.kimmel.co.il/

Leor Levinger - Studio Urbanof
Kancelář Studio Urbanof vznikla v roce 2009. Mezi charakteristickými rysy ekologické tvorby tohoto týmu je celostní uvažování. Zakladatel Leor Lovinger působí jako konzultant řady veřejných institucí a vládních agentur, kde se snaží prosadit strategii udržitelného rozvoje, urbánní ekologie, zelené infrastruktury zejména v oblasti vodního hospodářství; působí také jako pedagog Technionu - Izraelského technologického institutu v Haifě.
http://www.nof.co.il/

Ada Karmi-Melamede  - Melamede Architects

Ada Karmi-Melamede je známou izraelskou architektkou. Architekturu studovala na Architecture Association v Londýně (1956–1959) a na Technionu, Izraelském technologickém institutu (1961–1962). V roce 1986 spolu se svým bratrem Ram Karmiem zvítězila v mezinárodní soutěži o soubor budov izraelského Nejvyššího soudu, který zahájil svou činnost v roce 1992. Kritik architektury v New York Times Paul Goldberg o stavbě napsal: přesnost středozemní architektonické tradice a důstojnost práva se zde snoubí s mimořádnou grácií.
http://www.adakarmimelamede.com/

Více informací na www.fa.cvut.cz a www.facebook.com/fa.cvut.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články