Chystá se bytový dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
14.10.2015 20:30
Praha

Praha - Developerská společnost JRD, specializují se na nízkoenergetické a pasivní bydlení, chystá první bytový dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje. Na dnešním diskusním setkání to řekl majitel JRD Jan Řežáb. Přesnou lokalitu, kde bude dům stát, neuvedl.

    Letos v březnu Řežáb uvedl, že by dům měl vyrůst v rámci další etapy projektu Ecocity Malešice. "Udělali jsme si koncepci toho, jak by dům měl vypadat, a teď děláme konkrétní energetické výpočty. Nyní zvažujeme konkrétní parcelu, kam bychom ho umístili. Vzhledem k povolovacím procesům však nemůžeme podrobnosti prezentovat dříve, než na něj budeme mít územní rozhodnutí. To bychom měli získat rámcově do jednoho roku," řekl ČTK Řežáb.
    Dům, který navrhl architektonický ateliér Podlipný Sladký architekti, má mít čtyři podlaží. Na každém mají být čtyři až šest bytů. Celkem by tak dům měl přes dvacet bytů.
    Kolik energie přesně dům vytvoří, zatím JRD neví. "Záleží na tom, jakou technologii zvolíme. Když bude energetický přebytek jedno procento, tak to bude na první ukázání stačit. Záleží na obrovském množství faktorů. Pokud to bude lepší než nula, tak to bude super. Chceme ukázat, že i bytový dům dokáže pokrýt spotřebu vlastní produkcí obnovitelných zdrojů na domě," podotkl Řežáb. Developerovi s energetickou koncepcí domu radí Petr Vogel z Ecowattu.
    Nízkoenergetické bydlení staví stále více developerů. Například první bytový dům využívající takzvanou šedou vodu. To znamená, že odpadní vodu ze sprch a umyvadel po úpravě využívá ke splachování v záchodech. Dům dokáže využít také dešťovou vodu.
    "Dokážeme snížit denní spotřebu na jednoho člověka o 25 procent na 80 litrů. Roční úspora za celý projekt, kde počítáme s 238 lidmi, tak dosahuje 2172 m³ pitné vody. V přepočtu na letošní ceny to činí 170 tisíc korun ročně," vypočítal developer projektu Petr Dušta. Dodatečné náklady na tyto úpravy podle něj dosahují dvou až tří milionů korun, což je 30 tisíc korun na jeden byt.
0 komentářů
přidat komentář