Cenu Rudolfa Eitelbergera 2015 získala náves v Bukovanech

Zdroj
Spolek Za krásnou Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
11.10.2015 09:40
Uplynulý víkend proběhl festival Dny architektury, který letos zorganizovala skoro padesátka českých měst. O jeho program v Olomouci se postaral již tradičně spolek Za krásnou Olomouc.

Kromě dvou vycházek proběhlo vyhlášení už čtvrtého ročníku Ceny Rudolfa Eitelbergera, která mapuje to nejlepší z architektury v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení v Divadle hudby moderovali dva členové poroty, významní slovenští teoretici architektury Monika Mitášová a Marián Zervan. Hosty seznámili s letošními pěti finalisty, kteří prošli sítem devítičlenné poroty z celkem pětadvaceti nominovaných. Čestná uznání si letos odnesli architekti Ječmen studia - Lukáš Blažek a Eva Blažková - za rekonstrukci a dostavbu muzea tvarůžků v Lošticích, dále Michal Bartoš jako duchovní otec myšlenky Domu přírody Litovelského Pomoraví a jeho investor, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Pro další diplom si přijeli zástupci obce Bernartice v čele se starostou Mojmírem Michálkem za koupi a citlivou rekonstrukci secesní tančírny v Račím údolí u Javorníku. Diplomy dostali také Luděk Štipl z o. s. Respekt a Tolerance a někdejší starosta Loštic Ctirad Lolek, kteří mají zásluhu na rekonstrukcí loštické synagogy.

První příčku a tedy i hlavní cenu v podobě skleněné plastiky od sochaře Jaroslava Koléška získala starostka obce Bukovany, Ivana Vančurová za rekonstrukci tamní návsi. Společně s ní porota ocenila i autora návrhu rekonstrukce, architekta Michala Sborwitze.

Oproti předchozím třem ročníkům se mezi oceněnými tedy objevilo mnohem více případů chvályhodných investorských počinů či občanských iniciativ.  Nezanedbatelný je rovněž postřeh, že jen v jednom případě se setkáváme s prací v regionu působících architektů.

Členka spolku Za krásnou Olomouc, Martina Mertová, k tomu dodává: "Letošní komise byla skvěle obsazená, ale taky velmi přísná. Dokládá to fakt, že mezi kandidáty nenajdeme žádnou novostavbu. Z naší ceny to ve výsledku dělá poněkud konzervativní podnik, což nás trochu mrzí. Na druhou stranu to vrhá objektivní světlo na soudobou architekturu Olomouckého kraje. Pevně doufáme, že za dva roky, kdy budeme udělovat ceny v jubilejním pátém ročníku, už bude situace příznivější." Slavnostní vyhlášení proběhlo 3. 10. 2015 v Divadle architektury, nové platformě Muzea umění Olomouc a provázela jej vernisáž laureátů dosavadních ročníků v nedaleké exteriérové Lomené galerii.

Cena Rudolfa Eitelbergera 2015 - finalisté

1. Bukovany - Revitalizace centrální části obce
autor: Sborwitz architekti (Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová, Karel Prášil, Pavel Klásek)
investor: obec Bukovany, zastoupený starostkou obce Ing. Ivanou Vančurovou
realizace: projekt 2013, dok. 2015
 
2. Rekonstrukce synagogy v Lošticích
autor projektu: Milan Heidenreich
investor: Město Loštice, o.s. Respekt a tolerance zastoupené Luďkem Štiplem
realizace: 2004-2014
 
3. Rekonstrukce tančírny v Račím údolí
autor: Sborwitz architekti (Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová, Karel Prášil)
investor: obec Bernartice zastoupená starostou Mojmírem Michálkem
realizace | 2014 ? 24. 7. 2015
 
4. Domy přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou a Litovli
autor libreta: Michal Bartoš
autoři krajinářského konceptu: Projektil architekti (Adam Halíř, Roman Brychta, Ondřej Hofmeister, Petr Lešek) + Tomáš Lampar a Zdeněk Sendler
autoři staveb: František Skála, Miloš Šejn, Miloš Fekar, Marcel Hubáček
investor: AOPK ČR, Sluňákov
realizace: 2012-2014
 
5. Muzeum olomouckých tvarůžků A. W. v Lošticích
autor projektu a expozice: Ječmen studio (Lukáš Blažek)
investor: A. W. spol. s r.o.
realizace: 2013-2014
0 komentářů
přidat komentář

Související články