Cheb chce proměnit okolí knihovny nebo zpřístupnit lidem hradby

Vložil
ČTK
01.10.2015 14:20
Cheb

Cheb - Zásadní proměnu veřejného prostoru v Chebu by měla v nejbližších letech přinést například přístavba městské knihovny. Město chce ale veřejnosti více zpřístupnit i hradby nebo opravit dominikánský klášter, řekl dnes ČTK starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD) během konference Sdružení historických sídel a měst Čech, Moravy a Slezska. Odborníci na ní projednávají například cyklistickou dopravu, parkování a další problémy spojené s řešením veřejného prostoru v historických městech. Pořádáním konference Cheb navázal na vítězství v soutěži Historické město roku 2014.

    "Do budoucna nás čeká řešení prostoru před knihovnou. Doufám, že výstavba knihovny úplně posune vnímání celého prostoru hradního příkopu, kde se chodí jenom výjimečně. Doufám, že se na konferenci ukáže třeba jak se zpřístupňují hradby, protože to je taková zapomenutá součást historie našeho města. A i když se na hradby koukáme, nikdo se na ně nemůže pořádně dostat, kromě částí, které jsou na hradě," uvedl Navrátil.
    Cheb jako hostitel konference ale převážně nabídne inspiraci ostatním městům a institucím. "Spousta starostů, které jsem potkal, Chebu závidí pěší zónu nebo případně zeleň, která navazuje na historické jádro nebo je přímo v historickém jádru. Ať už se podívají do klášterní zahrady, pod hrad nebo na květinovou výzdobu na náměstí. I do historické části podle mě zeleň patří," připomněl Navrátil nejvýraznější přednosti města. Odborníci z Chebu budou na konferenci přednášet právě například na téma úspěšného projektu pěší zóny, ale i o kulturních akcích a umění v historickém centru města. Konference na téma veřejného prostoru v historických městech potrvá do soboty.
0 komentářů
přidat komentář