Telč chce iniciovat vznik soukromého domova pro 128 důchodců

Vložil
ČTK
30.09.2015 22:55
Jihlava

Jihlava - Telč se chystá iniciovat vznik soukromého domova důchodců se 128 lůžky. Zřejmě už v říjnu město nabídne k prodeji bývalý školní internát v Batelovské ulici, v němž by měl být domov vybudován. Radnice předběžně mapovala zájem mezi investory a předpokládá, že nabídky dostane, řekl dnes novinářům telčský starosta Roman Fabeš. Podle prvních odhadů jde o investici za 130 až 150 milionů korun.

    Ve starém telčském domově důchodců je místo pro 60 seniorů, město by ale chtělo mít modernější zařízení s větší kapacitou. Kvůli tomu koupilo bývalý školní internát od kraje. "Předpoklad je takový, že vypíšeme záměr prodeje areálu za jasně stanovených podmínek právě za cílem vybudování a provozování sociálních služeb," uvedl Fabeš. Zájem podle Fabeše projevují i investoři napojení na zahraniční kapitál.
    Telčské zastupitelstvo by mohlo schvalovat smlouvu s vybraným investorem už počátkem listopadu. "Ale uvidíme, jak se to administrativně zvládne," uvedl starosta. Předpokládá, že nový domov důchodců by pak mohl vzniknout přibližně během tří let.
    Ke spolupráci s investory nepřistupuje Telč poprvé. Před Vánoci by tam měl být otevřen nový zimní stadion. Na základě koncesní smlouvy s městem ho staví za své peníze firma H+H Technika z Brna, která ho pak bude 20 let provozovat. Stadion ale na rozdíl od domova důchodců bude majetkem města, které za něj investorovi ve splátkách zaplatí 70 milionů korun.
    K prodeji budov pod podmínkou, že budou využívány k městem danému účelu, Telč přistoupila u části bývalého školního statku. Firma PDT tyto budovy s podporou dotací zrekonstruovala a letos tam otevřela turistické centrum Panský dvůr. "My si myslíme, že není nevyhnutelně nutné, aby město všechno vlastnilo, provozovalo a do všeho investovalo" řekl Fabeš. Podle něj je to i nad síly města; v Telči žije 5500 lidí. Starosta připomněl i někdejší jezuitské budovy, které radnice dříve darovala nebo prodala. Všechny byly opraveny, patří vysokým školám i památkářům.
0 komentářů
přidat komentář