Odhalení památníku svaté Zdislavy sledovaly tisíce poutníků

Vložil
ČTK
28.09.2015 21:25
Praha

Křižanov (Žďársko) - Přibližně pět tisíc lidí dnes dorazilo do Křižanova na Žďársku na odhalení památníku svaté Zdislavy. Slavnostní mši v kostele sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle a dostavily se čtyři desítky dalších kněží. Svého zástupce na akci poslal také kardinál Dominik Duka. Lidé, kteří do Křižanova přišli, dávali do sbírky peníze na doplacení památníku svaté Zdislavy. ČTK to řekla starostka Křižanova Marie Smejkalová.

    Náklady na vybudování památníku činily sedm milionů korun. Jeho vznik umožnily dary od tisíců dárců - lidí, obcí i firem. Do celkové částky chybělo před dnešním dnem poslední statisíce korun. "Vzhledem k tomu zájmu věřím, že se to podařilo dnes vybrat," řekla Smejkalová.
    Dodala, že podobnou akci Křižanov patrně nepamatuje. Kromě mše a odhalení památníku mohli lidé sledovat například vystoupení skupiny Hradišťan. "Obyvatelé z okolních obcí upekli koláče dávali je zde poutníkům, kteří do Křižanova dorazili," řekla starostka.
    Památník svaté Zdislavy stojí na kamenném podstavci uprostřed kašny a tvoří jej téměř dva metry vysoká bronzová plastika. Jejím autorem je sochař Otmar Oliva, který zachytil světici jako dívku před odchodem z domova.
    Stavební práce na náměstí začaly loni po Velikonocích. Obvod památníku lemuje 12 sloupů. Nesou architrávy, tedy překlady, s nápisy. Zídka pod nimi je obložena dřevem a umožňuje posezení.
    Zdislava byla dcerou majitelů Křižanova, Přibyslava a Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V 17 letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé, je patronkou rodin. Svatořečil ji papež Jan Pavel II. při své návštěvě Olomouce 21. května 1995.
0 komentářů
přidat komentář

Související články