Rekordní mapa obsahuje vyznačení 507 rozhleden v ČR

Vložil
ČTK
28.09.2015 20:35
Pelhřimov

Pelhřimov - Do České knihy rekordů dnes byla zapsána mapa, v níž je vyznačeno 507 věží a rozhleden v České republice. ČTK to řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den, jež spravuje databázi českých rekordů. Mapa byla představena k dnešnímu zahájení čtvrtého ročníku Měsíce věží a rozhleden. Její křest se konal v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit, které rovněž sídlí ve věži, a to v pětipatrové Dolní bráně u náměstí.

    Měsíc věží a rozhleden podporuje prodloužení turistické sezony. Koná mezi dvěma státními svátky, tedy mezi dnešním svátkem svatého Václava a 28. říjnem. Letos se k němu přihlásilo 139 cílů, včetně tří věží v Rakousku a jedné na Slovensku. "Kolem 35 věží a rozhleden dneska pořádá výstupy s osobnostmi sportu a kultury," doplnil Marcel Goetz, předseda Českého svazu rekreačního sportu, který akci zastřešuje.
    S pelhřimovskou agenturou Dobrý den připravují organizátoři Měsíce věží a rozhleden další rekord. Za tři roky, ke 100. výročí vzniku Československa, by měly 28. října zavlát české vlajky na co největším počtu míst v Česku.
    Agentura Dobrý den už zaevidovala tisíce rekordů. Několik zápisů se týká i map. Kupříkladu největší turistickou mapu nechala vyrobit Katedra geoinformatiky olomoucké Univerzity Palackého. Mapa sestávající ze dvou kusů je tři metry široká a 7,6 metru dlouhá, obsahuje přes 1,3 milionu objektů. Světovým unikátem je vyšívaná mapa Evropy Miroslava Lakomého. Na díle o rozměrech 103 krát 82 centimetrů pracoval čtyři roky. Během 2000 hodin věnovaných jejímu vyšívání udělal 603.900 stehů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články