Stát letos urychlil přípravu staveb, tendrů na projekty je více

Vložil
ČTK
26.09.2015 22:55
Praha

Praha - Počet tendrů, které stát letos vypsal na projektové práce, vzrostl meziročně o 85,3% na 189. Za sedm měsíců letošního roku připravily státní instituce výběrová řízení za 2,4 miliardy korun, což je meziroční růst o 79,6%. Vyplývá to z analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici.

    Letos se tak obrací trend z minulých let, kdy si stavební firmy stěžovaly na nedostatek práce, protože stát jako největší investor přípravu staveb pozastavil. Jen v červenci vypsaly veřejné instituce výběrová řízení na projektové práce v hodnotě 174 milionů korun. To je meziroční růst o 11,9%.
    Z letos vypsaných tendrů zatím vítězné firmy získaly pět procent objemu, tedy 120 milionů korun. Ostatní výběrová řízení ještě nebyla ukončena. Projektanti však nabídli cenu nižší průměrně o 35% než byla oznámená hodnota, tyto zakázky tak veřejné investory vyjdou na 78 milionů korun.
    "To, že se ušetřené peníze vrátí zpět do státní pokladny, je příliš krátkozraký optimismus, protože tento dlouhotrvající trend má za následek setrvalé podhodnocování vysoce odborných projektových výkonů," upozornil předseda dozorčí rady České komory architektů Pavel Rada. "Profesionální kvalita projektových činností rapidně klesá, což vede k nárůstu víceprací při realizaci staveb," dodal.
    Stát podle projektantů musí počítat s tím, že takových úspor už v budoucnu nejspíš nedosáhne. "Vzhledem k nárůstu počtu tendrů a zvýšení investic státu do projektů očekáváme postupný růst cen, které se budou více přibližovat předpokládaným hodnotám, nebo je budou dokonce převyšovat," očekává ředitel projektové společnosti Valbek Lukáš Hruboň.
    Část letos vypsaných zakázek však už investoři zrušili, týká se to jednoho procenta. V přepočtu na hodnotu jde o tendry za tři miliony korun.
    Pokud se započítají i výběrová řízení vyhlášená v minulých letech, ukončili letos veřejní investoři 282 zakázek, což je o třetinu (33%) více než loni. Jejich hodnota stoupla proti loňsku o 153 procent na 2,2 miliardy korun.
    "Klíčovým ukazatelem pro celý sektor stavebnictví je skutečná realizace vypisovaných veřejných zakázek, velmi pozitivně tedy hodnotím, že oproti loňsku výrazně stoupl počet i hodnota dokončených zakázek na projektové práce. Znamená to, že stoupá připravenost veřejných staveb, což stavebnictví jistě pomůže," uvedl jednatel společnosti Cemex Czech Republic Karel Köszegi.
    Kromě státu zaměstnávají projektanty soukromí investoři. "V soukromém sektoru přibývá zakázek především ze strany developerů. Nízké úrokové sazby zvedají poptávku po bytech jak pro vlastní, tak pro investiční bydlení," doplnil ředitel společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články