Na Kampě jsou vystaveny letecké pohledy na různá místa světa

Vložil
ČTK
08.08.2006 21:30
Praha

Praha - Na pražské Kampě při cestě z náměstí k Sovovým mlýnům jsou ode dneška vystaveny snímky zachycující přírodu i lidské výtvory v různých koutech světa pohledem z výšky. Volně přístupná přehlídka prací francouzského fotografa Yanna Arthuse Bertranda se jmenuje Země krásná neznámá - Planeta pohledem shůry a potrvá do 31. října.

    Kolemjdoucí si mohou prohlížet 120 velkoformátových snímků, které autor pořídil z vrtulníku. Jsou na nich pouštní oblasti i arktické polární krajiny, lesy, moře, hory, obdělávaná pole, pusté i  přelidněné části Země.
    Během posledních patnácti let prolétal Yann Arthus-Bertrand více než sto zemí a ze vzduchu pořídil přes sto tisíc snímků. Tento projekt ho přivedl od beduínských kmenů v malijské poušti až do brazilských slumových čtvrtí, z amazonské džungle k vulkánům na Islandu.
    Fotografie doprovázejí komentující texty, místa vzniku snímků jsou zakreslena na mapkách. V informačním stanu, který je součástí výstavy, jsou návštěvníkům k dispozici knihy, plakáty i publikace s fotografiemi Yanna Arthuse-Bertranda a bude zde promítán i krátký film o jeho práci.
    Výstavu pořádá pod záštitou UNESCO, ministra životního prostředí a pražského primátora Olga Menzelová-Kelymanová.
    Šedesátiletý Yann Arthus-Bertrand už od mládí projevoval zájem o přírodu a její ochranu. Krásu světa viděného shora, z koše balonu, objevil v Keni, když se svou ženou studoval chování rodiny lvů v rezervaci Massai Mara. Z pořízeného materiálu vznikla kniha Lvi vydaná v roce 1983. Yann Arthus-Bertrand se začal věnovat reportážní fotografii a od roku 1986 se zaměřuje na letecké snímky. V roce 1991 založil agenturu Altitude, jedinou banku leteckých fotografií svého druhu, která sdružuje fotografy z různých zemí.
    Od roku 1995 pracuje Yann Arthus Bertrand na projektu dokumentace stavu planety prostřednictvím leteckých fotografií. Vzniklo tak několik knih, mezi než patří Země z ptačí perspektivy, která dodnes vyšla ve 24 jazycích. Stejnojmenná výstava se konala ve více než 30 zemích a zhlédlo ji na 60 milionů lidí. Další informace i fotografie zájemci najdou na internetových stránkách www.zemekrasnaneznama.cz a www.yannarthusbertrand.org.
0 komentářů
přidat komentář