Praha 6 se rozhodla rozšířit památkovou ochranu osady Baba

Vložil
ČTK
23.09.2015 20:30
Praha

Praha - Vedení radnice Prahy 6 se rozhodlo rozšířit památkovou ochranu osady Baba. V současné době je chráněna osada jako celek, nově by měla být chráněna každá vila. ČTK to sdělila mluvčí Prahy 6 Edita Valentová. Na Babě byly v uplynulé době ubourány části dvou funkcionalistických domů. Osadu Baba tvoří 33 domů.

    V roce 1993 byla Baba prohlášena městskou památkovou zónou. "Tento způsob plošné ochrany je v dnešní době zcela nedostatečný," sdělila místostarostka Eva Smutná.
    Radní městské části se proto rozhodli, že rozšíří ochranu památek na jednotlivé vily. "Bude tak možné pružně reagovat na různý stav zachování objektů a současně patřičně akcentovat jejich konkrétní individualitu," uvedla Smutná. Kdy by k tomu mělo dojít, radnice nesdělila.
    V Praze 6 začala demolice částí dvou vzácných vil známých jako Čeňkova a Košťálova vila. Domy se nachází v ulici Na Ostrohu a mají tam vzniknout dvě podsklepená stání pro automobily.
    V minulosti bylo v Praze 6 zbořeno několik vil, naposledy se bourání týkalo vily na náměstí Před Bateriemi nedaleko evangelického kostela ve Střešovicích. Z historicky cenné lokality Ořechovka pak bez povolení zmizely dvě vily. Jedna z nich patřila známé módní návrhářce Blance Matragi. Za obě demolice úřady vyměřily sankce. Pokutu pro Matragi ale nakonec magistrát zrušil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články