Firmy chystají v Praze projekty s více než 3500 byty

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
08.08.2006 22:15
Praha

Praha - Velcí stavitelé bytů se chystají postavit v Praze v  nejbližších letech kolem 3500 nových bytů. Zájem lidí je podle nich velký, značná část bytů se prodá ještě před samotným zahájením stavebních prací. Vyplývá to z odpovědí developerských firem na dotazy ČTK. Poptávku podporuje vedle stále výhodných hypotečních úvěrů i to, že po roce 2007 kvůli pravděpodobnému růstu DPH výstavba zřejmě podraží.

    "Nejvíce lidé nové byty poptávají, pokud se cena za metr čtvereční pohybuje zhruba kolem 33.000 až 35.000 Kč. Největší zájem je o byty od 1,8 milionu do 3,5 milionu korun," uvedl Jakub Sedmihradský z realitní společnosti Lexxus. Zároveň lze podle něj pozorovat zvyšující se rozdíl mezi pražskými lokalitami. "Zájem je vedle tradičně poptávaných Vinohrad a Žižkova zejména o Pankrác, Nové Butovice, Vršovice či nově díky přístupu k metru o Kobylisy," poznamenal. Méně zajímavé jsou Petrovice či Háje.
    Poptávka po nových bytech je podle společnosti Finep stejně silná jako v minulých letech. "Před zahájením stavebních prací je u  našich projektů v průměru prodána asi jedna třetina bytů," uvedl obchodní ředitel Pavel Rejchrt. Firma nyní zahajuje první etapu výstavby 400 bytů v  bytových a rodinných domech v nové čtvrti nad Velkou Chuchlí v Praze 5. Dokončení je plánováno do konce roku 2009.
    Stále platí vysoká poptávka po tzv. startovacích bytech 2+kk o rozloze 45 až 60 metrů čtverečních, uvedla společnost Finep. "V posledních dvou letech ovšem výrazně stoupá zájem o větší byty, z nich nejvíce prodáme bytů 3+kk o rozloze 70 až 90 m2," doplnil Rejchrt s  tím, že zákazníci stále více dávají přednost kvalitě a lokalitě, cena za metr čtvereční už pro ně není rozhodující.
    Podobné zkušenosti má i společnost Skanska, která chystá v několika pražských lokalitách postavit více než 1200 bytů. Největším připravovaným projektem je bytový areál v Hostavicích, kde by mělo být téměř 680 bytů v osmi, převážně třípodlažních domech. Lidé u této firmy nejčastěji poptávají byty 2+kk do 30.000 korun za metr čtvereční.
    "Významněji narůstá poptávka po větších výměrách v dispozicích 3+kk a 4+kk v cenách 32.000 až 50.000 korun za metr čtvereční," řekl ČTK Ondřej Šuch ze společnosti Skanska. Dodal, že zájemcům o větší byty daleko více záleží na lokalitě a vybavení bytu. Pokud je projekt atraktivní, značná část bytů se podle něj prodá ještě před zahájením prací.
    Společnost Central Group chystá ve dvou lokalitách v Pitkovicích v  Praze 10 výstavbu více než 300 bytů. Cena za metr čtvereční se pohybuje mezi 29.200 Kč a 39.700 Kč. Dalších více než 270 bytů by firma měla nabídnout ve Stodůlkách v Praze 5. Velká část bytů by měla být hotova do konce roku 2007.
    Největší zájem je podle společnosti Central Group o byty v Praze 10 Zahradním Městě a v Praze 5 Stodůlkách. "Zájem je o velikosti 2+kk cca 50m2 a 3+kk cca 90 m2. Ceny se v těchto lokalitách pohybují od 31.100 Kč/m2 včetně DPH," uvedla mluvčí firmy Miluška Netolická. Lidé se podle ní rozhodují hlavně podle lokality a hned v závěsu podle ceny. Zájem je o byty s dobrou dostupností do centra Prahy, nejlépe v blízkosti metra.
    Bytové projekty v Praze a okolí mají a připravují také společnosti IPB Real, Ekospol či Harmonie Group. Podle Sedmihradského se všechny nové byty prodají. "Rozdíl bude pouze v tempu prodeje a tam předpokládáme, že u 'špatných projektů' bude prodej probíhat i dva až tři roky po kolaudaci," poznamenal.
0 komentářů
přidat komentář